Ošetřovatelka zavinila smrt novorozence, jehož matka zemřela na novou chřipku

Madrid - Smrt dítěte matky, která zemřela na prasečí chřipku v Madridu, zavinila nejspíš nezkušená ošetřovatelka. Potvrdilo to místní ministerstvo zdravotnictví. V Evropě se nákaza nové nemoci nejvíce šíří v Británii, kde už zemřelo celkem 17 lidí.

Tragédie otřásla celým Španělskem. První oběť prasečí chřipky byla 20letá žena, která se do země přistěhovala z Maroka. Její dítě přežilo předčasný porod. Na světě bylo ale jen několik dní. Zemřelo kvůli chybě při krmení. Otec teď chce nemocnici zažalovat. Prezident Marocké asociace ve Španělsku komentoval tuto událost slovy: „Jak by se cítil? Jako každý otec, jako každý manžel, který ztratil všechno. Cítí se hrozně.“

Nezkušená ošetřovatelka na intenzivním oddělení pro novorozence krmila dítě nitrožilně místo trubicí, která vede z nosu přímo do žaludku. Ředitel nemocnice přiznává, že šlo o velkou chybu. José María Porras z odborového svazu zdravotních sester reagovala: „Tato kolegyně byla na oddělení poprvé. Přesto v jejím okolí bylo hodně zkušených sester a lékařů. Nevíme, jak se to mohlo stát.“

Ošetřovatelka zavinila smrt novorozence (zdroj: ČT24)

Těhotná Dalila Mimuní přišla do madridské nemocnice s horečkou a dýchacími potížemi. Nejdříve ji poslali domů, teprve při třetí návštěvě lékaři zjistili nákazu virem H1N1. Když se její stav zhoršoval, provedli císařský řez. Matka pak brzy zemřela. Virus se na dítě nepřenesl.  

Světová zdravotnická organizace vyhlásila před měsícem pandemii prasečí chřipky. Situace ve světě se nelepší. Počet nakažených překročil 110 000. Chřipka si vyžádala už 500 lidských životů. Na boj proti chřipce se připravuje i Francie, která Nakoupila 94 milionů dávek očkovací látky téměř za 800 milionů eur. V zemi se doposud nakazilo 481 lidí. Francie se obává rozšíření chřipky hlavně po zahájení nového školního roku.

Vydáno pod