V Íránu se zřítilo letadlo se 168 lidmi, všichni zemřeli

Teherán - V severním Íránu se zřítilo civilní letadlo typu Tupolev. Podle íránských sdělovacích prostředků zřejmě zahynulo všech 168 lidí na palubě. Letadlo se 153 pasažéry a 15 členy posádky mířilo z Teheránu do arménského Jerevanu. Stroj se zřítil v 9:30 SELČ u města Kazvín, asi 1000 kilometrů od Teheránu. Podle prvních zpráv mělo letadlo technické problémy a pilot se pokoušel o nouzové přistání. Stroj se ale po nárazu na zem rozpadl na hořící kousky. Jedná se o nejhorší letecké neštěstí v Íránu za posledních šest let.

Ředitel kazvínské záchranné služby řekl íránské agentuře IRNA, že se letadlo při pádu zcela zničilo a jeho trosky hoří. „Je velmi pravděpodobné, že všichni pasažéři zemřeli,“ řekl. Mezi oběťmi katastrofy je také osm juniorských reprezentantů Íránu v judu a dva jejich trenéři. V Arménii se měli připravovat na závody, které se mají konat v srpnu v Maďarsku.

Podle jednoho ze svědků začalo letadlo hořet už ve vzduchu. „Viděl jsem, jak se letadlo zřítilo nosem dolů. Narazilo na zem a ozvala se ohromná exploze. Náraz zatřásl zemí jako zemětřesení a kusy letadla byly rozházené všude kolem,“ řekl agentuře AP třiadvacetiletý Alí Akbar Hášimí, který pád letadla viděl z nedalekého domu.

Americká televize CNN informovala, že na místě sice panují teploty kolem 37 stupňů Celsia, ale jinak je počasí příznivé. Severně od Teheránu bylo ráno téměř jasno a vál jenom mírný vítr.

 ##GMAP:2222:Letadlo írán##

Letecká společnost Caspian vznikla v roce 1993 jako společná íránsko-ruská investice. Provozuje hlavně stroje ruské výroby, takže by na jejich údržbu neměly mít vliv americké sankce.

Íránský letecký park tvoří hlavně stroje ruské výroby. Íránská vojenská i civilní letecká flotila je podle dostupných zdrojů ve špatném stavu kvůli svému stáří i nedostatečné údržbě.

Tupolev se v Íránu zřítil už před sedmi lety při přistávacím manévru jižně od Teheránu. Letadlo tehdy narazilo do horského masivu u Chorramábádu a zemřelo přitom všech 119 lidí na palubě.