Zemětřesení u Nového Zélandu, varování před tsunami odvoláno

Wellington - U pobřeží Nového Zélandu udeřilo zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály. Americký geologický ústav USGS proto vydal varování před ničivou vlnou tsunami, to ale bylo později odvoláno. Otřesy byly údajně cítit na celém Jižním ostrově, epicentrum se ale nacházelo v jeho neobydlené části a zatím nejsou žádné zprávy o zraněných nebo vážných škodách

Ohnisko zemětřesení, které propuklo v 11:22 našeho času, se nacházelo 161 kilometrů západně od města Invercargill na Jižním ostrově Nového Zélandu v hloubce 33 kilometrů. Odborníci se ale v údajích o síle a ohnisku zemětřesení rozcházejí - středisko na Havaji naměřilo 8,2, japonští meteorologové 7,8 a britští odborníci 6,6 stupně Richterovy škály. Podle Britů bylo navíc ohnisko v hloubce pouhých pěti kilometrů.

Na možnou drtivou přívalovou vlnu upozornilo emailem i Pacifické středisko varování před tsunami. „Zemětřesení o takové síle může způsobit ničivou tsunami, která může zasáhnout pobřeží v regionu blízko epicentra během několika minut až hodin,“ napsalo středisko ve svém varování.

Otřesy byly podle AP cítit na celém Jižním ostrově, zatím však nejsou zprávy o zraněných nebo vážných škodách. Policie ve městě Tuatapere, které se nachází blízko epicentra, informovala jen o menších prasklinách na budovách a padajícím zboží v obchodech. 

Vědci na Novém Zélandu každoročně zaznamenají kolem 14 tisíc zemětřesení, z nichž asi 20 přesáhne sílu pěti stupňů na Richterově škále. Poslední otřesy, které si zde vyžádaly lidské životy, přišly v roce 1968, kdy zahynuli tři lidé.