V Íránu nalezeny po středeční letecké katastrofě černé skříňky

Teherán - Vyšetřovatelé našli černé skříňky íránského letadla, které se ve středu zřítilo na severu Íránu u města Kazvín. Nahrávací zařízení jsou ale poškozená a není jasné, jestli vypovědí o příčinně neštěstí. Letadlo se 168 lidmi na palubě havarovalo 16 minut po startu z teheránského letiště, nikdo z cestujících nepřežil. Pilot se kvůli technickým problémům pokoušel o nouzové přistání. Letadlo se ale po nárazu na zem rozpadlo na hořící kousky.

Tupolev-154 letěl na lince Teherán - Jerevan, ve vzduchu začal hořet a spadl 16 minut po startu nedaleko Kazvínu. Při dopadu se rozbil na malé kousky a nikdo ze 153 pasažérů a 15 členů posádky nepřežil. Většina lidí na palubě byli Íránci, šest osob bylo z Arménie a dvě z Gruzie.

V pátek by mělo do Teheránu dorazit pět ruských leteckých odborníků, kteří se mají podílet na vyšetřování příčin neštěstí. Jedna z íránských pojišťoven zaplatí za každou oběť odškodné odpovídající v přepočtu milionu korun.

Tupolev prošel v červnu v Rusku technickou kontrolou

Černé skříňky jsou podle ministerstva dopravy značně poškozené, ale Íránci jsou připraveni poslat je výrobci v případě, že bude obtížné získat z nich potřebné informace o letu.

Mluvčí arménské společnosti civilního letectví řekla, že Tupolev-154, který se zřítil, v červnu prošel technickou kontrolou v ruském městě Mineralnyje Vody a získal povolení k dalšímu provozu do konce roku 2010. Měl za sebou 22 let služby. V Íránu se dnes ozvala ostrá kritika leteckých společností a poruchových ruských letadel. Ahmad Madžídí z krizové jednotky ministerstva dopravy řekl, že pilot za středeční neštěstí zřejmě nenese odpovědnost, protože letadlo spadlo kvůli technickým problémům.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ian Kelly tlumočil už ve středu Íránu soustrast rodinám mrtvých. USA a Írán neudržují diplomatické styky, ale současná americká vláda přizvala Teherán k přímé účasti v rozhovorech o kontroverzním íránském jaderném programu.

Vydáno pod