Micheletti slibuje demisi, Zelaya se ale nesmí vrátit k moci

Tegucigalpa (Honduras) - Prozatímní vláda v Hondurasu obnovila zákaz vycházení, reaguje tak na masové protesty příznivců svrženého prezidenta Zelayi. Střety demonstrantů s policií si už vyžádaly nejméně jeden život. Nový prezident Micheletti prohlásil, že je ochotný v zájmu klidu v zemi odstoupit. Podmínkou ale je, že se Zelaya nevrátí k moci. Politická krize v Hondurasu trvá od konce června - Zelaya se pokusil prodloužit své funkční období, poté převzala moc vojenská vláda a prezidenta vyhnala ze země.

Oznámení na tiskové konferenci přišlo v době, kdy Zelayovi stoupenci pořádají v Hondurasu masové pochody za prezidentův návrat a střety demonstrantů s policií si už vyžádaly nejméně jednu oběť na životě.

Krátce po tiskové konferenci prezidentský úřad vyhlásil zákaz vycházení od půlnoci do rána. „Vzhledem k pokračujícím otevřeným hrozbám od skupin, které se snaží vyvolat nepokoje a zmatek, a ve snaze chránit lidi a jejich majetky, vláda rozhodla nastolit od půlnoci zákaz vycházení,“ uvedl úřad v prohlášení odvysílaném televizí.
Honduraská prozatímní vláda nařídila zákaz vycházení již hned po červnovém převratu a zrušila ho až 12. července, kdy se jí zdálo, že v zemi už zavládl klid.

Politická krize v Hondurasu nastala 28. června, když Zelayu sesadila armáda z prezidentské funkce poté, co se snažil prosadit referendum o změnách v ústavě navzdory rozhodnutí nejvyššího soudu o nezákonnosti plebiscitu. Pučisté Zelayu přiměli odletět do Kostariky a v čele země stanul předseda parlamentu Micheletti.

Stavění barikád v Hondurasu
Zdroj: ČT24/Reuters