Ultraortodoxní rabíni jednali v Gaze s Hamasem

Jeruzalém - Radikální palestinské hnutí Hamas v pásmu Gazy navštívila delegace ultraortodoxních židovských rabínů. Rabíni patří ke skupině, která striktně odmítá existenci Izraele v současné podobě. Podporuje vytvoření palestinského státu nejen na palestinských územích, ale i na hranicích Izraele.

Ultraortodoxní rabíni na návštěvu dorazili s palestinskými vlajkami v rukou a kufíjami, tradičními arabskými pokrývkami hlavy, kolem krku. Delegace židovské skupiny Neturei Karta přijela do pásma Gazy doručit humanitární pomoc a vyjádřit podporu hnutí Hamas, které je Evropskou unií považované za teroristickou organizaci.

„Pracujeme na tom, aby se Palestincům plně navrátila svrchovanost nad celým územím Palestiny. Modlíme se k Bohu za úplné a mírové odstranění protiprávního státu Izraele,“ Jisroel Dovid Weiss, jeden ze skupiny rabínů.

Rabíni navštívili Gazu (zdroj: ČT24)

Existence izraelského státu je podobným židovským skupinám trnem v oku. V rámci judaismu jsou sice menšinové, považují se ale za skutečně pravověrné. Striktně se drží Tóry a podle jejich výkladu Židé vlastní stát mít nemohou, dokud nepřijde Mesiáš.

Ultraortodoxní skupina Neturei Karta také požaduje plné kompenzace Palestincům, kteří kvůli vzniku Izraele museli opustit své domovy. Její zástupci nedávno jednali i s íránským prezidentem Ahmadínežádem, který mimo jiné prohlásil, že Izrael by měl být vymazán z mapy světa.

Vydáno pod