Bojíme se Ruska, vzkazují Obamovi východoevropští politici

Praha - Bývalí i současní politici a intelektuálové z někdejšího východního bloku napsali Baracku Obamovi kvůli svým obavám z Ruska. Varují ho před přílišným sbližováním Washingtonu s Moskvou. Pod otevřeným dopisem jsou za Česko podepsáni Václav Havel, Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra. List podepsalo také šest bývalých prezidentů ze států střední a východní Evropy. Do Washingtonu pětistránkový dopis odvezl Alexandr Vondra, který s ním chce seznámit Bílý dům, ministerstvo zahraničí i kongresmany.

„Obamova administrativa si stanovila své priority a o náš region se přestala téměř zajímat. Jsme přesvědčeni, že Amerika potřebuje Evropu a že Evropa potřebuje Ameriku stejně tak nyní, jako v minulosti,“ píše se mimo jiné v dopise. „Naše naděje, že se vztahy s Ruskem zlepší a že Moskva konečně uzná naši suverenitu a nezávislost poté, co jsme se stali členy NATO a EU, se nenaplnily.“
 

Signatáři vybízejí Spojené státy, aby neustupovaly od svého záměru budovat protiraketovou obranu ve střední Evropě. To by mohlo podkopat věrohodnost USA v regionu. USA by podle dopisu měly ujistit Evropany, že se chtějí i nadále zajímat o jejich kontinent. Dvaadvacet signatářů také obviňuje Rusko, že jeho investice ve středovýchodní Evropě jsou politicky motivované a že má na svědomí korupci a mediální manipulace, jejichž cílem je prosadit v zemích tohoto regionu své zájmy a zkomplikovat jejich transatlantickou orientaci.

„Není to nic kritického, chtěli jsme se jen ozvat, že tady jsme,“ uvedl někdejší velvyslanec v USA Vondra, který se označil za jednoho z organizátorů akce. Iniciativa se objevila krátce poté, co Obama poprvé navštívil Moskvu, kde uzavřel několik dohod.