Do vesmíru vezl básně od Nerudy, teď přiletí do Česka

Houston - Americký astronaut Andrew Feustel, který nedávno vezl do vesmíru při misi raketoplánu Atlantis českou vlajku a sbírku básní Písně kosmické od Jana Nerudy, se na přelomu července a srpna chystá k návštěvě České republiky. Feustel, jehož žena má rodinné vazby v Česku, se podílel na důležité opravě Hubbleova teleskopu.

Mise raketoplánu Atlantis dala vědcům šanci na další odpovědi v pátrání po počátcích bytí a Feustelovi splnila dětský sen. On zase na dálku splnil sen dávno zemřelého básníka ze střední Evropy, jenž před 150 lety snil o cestě k nebesům. Teď se tam podívaly alespoň jeho Písně kosmické. Andrew Feustel z nich dokonce recitoval svým kolegům. „Bylo to zajímavé, slyšet verše muže z 19. století, který snil o tom, co jsme my uskutečňovali,“ řekl astronaut.

To všechno na počest českých kořenů své ženy, která jezdí pravidelně do Česka. Vedle české vlajky vezl Feustel i indickou. „Maminka se narodila ve Znojmě a otec je Ind. Vyrůstala jsem sice v Americe, ale Česko milujeme, strašně rádi tam jezdíme,“ tvrdí Indira Feustelová.

Feustel měl v rukou osud Hubbleova teleskopu

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Andrew miluje už od mládí auta. Na univerzitě si přivydělával jako mechanik, dnes je to jeho koníček. Jeho hobby ale zachránilo asi nejnáročnější vesmírnou misi posledního čtvrtstoletí před fiaskem. „Určitě to pomohlo. Mám jistotu v rukách, pak už se můžu soustředit jenom na to, co dělám, ne jak to mám udělat,“ dodal Feustel, jenž měl v rukou osud vědeckého pokladu - Hubbleova teleskopu.

Andrew hned na začátku pracoval na tom nejdůležitějším - nové kameře. Šroub u té staré ale nechtěl povolit, nezbyla než hrubá síla. Kdyby ho utrhnul, nová kamera za 155 milionů dolarů putuje zpátky na Zem a desetiletá práce vědců z NASA přijde nazmar.

Hubbleův teleskop má už brzy opět posílat snímky nedostupných koutů vesmíru, teď ještě vzdálenějších než kdykoliv předtím. Andrew byl posledním člověkem, který se ho dotknul, další opravy už NASA neplánuje. On sám je teď v jednom kole - média, přednášky, hodnocení mise. Zároveň už však myslí na svůj další let.