OSN: Další sankce proti Severní Koreji

New York - Rada bezpečnosti OSN dnes zavedla nové sankce proti severokorejským představitelům a firmám. Hlasovala pro ně i Čína, jedna z mála zemí blízkých režimu v Pchjongjangu a jeho obchodní partner. Cílem kroku je potrestat Pchjongjang za jeho jaderné ambice. Zatím není jasné, jak bude KLDR na nové sankce reagovat, po jejich posledním zpřísnění v červnu ale Pchjongjang pohrozil, že veškeré plutonium, které má k dispozici, použije k vojenským účelům a že bude pokračovat v obohacování uranu.

Členské země OSN nesmějí na základě nových sankcí od nynějška na své území vpustit pět severokorejských představitelů, pětici společností ze Severní Koreje budou zmražena finanční aktiva a nesmí se s nimi obchodovat. V platnost také vstupuje zákaz vyvážet do KLDR dva materiály, které se využívají při výrobě některých částí balistických raket. Sankce se vztahují například na centrální kancelář pro atomovou energii v Pchjongjangu, která řídí severokorejský jaderný program, a na jejího ředitele.

Severní Korea v posledních týdnech i přes zákaz Rady bezpečnosti OSN zkušebně odpálila celou řadu raket, koncem května provedla svůj druhý jaderný test.

Vydáno pod