Devět mrtvých a 50 zraněných při explozích v hotelech v Jakartě

Jakarta - Nejméně devět lidí dnes přišlo o život a 50 utrpělo zranění při bombových explozích ve dvou luxusních hotelech v centru indonéské metropole Jakarty. Minimálně čtyři oběti jsou cizinci, podle rakouské agentury APA ale mezi nimi zřejmě nejsou občané zemí Evropské unie. Výbuch v severní části Jakarty, který byl původně považován za explozi nálože v automobilu, byla pouze nehoda. Podle indonéské televize tam přitom údajně zahynuli dva lidé. Podle expertů stojí za útoky islámští radikálové, policie takovou informaci ale zatím nepotvrdila. K útokům se nikdo nepřihlásil.

Do hotelu Marriott prošel atentátník kontrolou na pozvání zřejmě svého komplice, který se vydával za hosta. Podařilo se mu tak vniknout až do restaurace, kde na sobě odpálil nálož. Na místě bylo nalezeno tělo bez hlavy, které napovídá právě na sebevražedného útočníka.

Obě budovy byly po explozích evakuovány. Policie pak v jednom z pokojů na 18. patře v Marriottu našla nevybuchlou nálož, kterou se jí podařilo zneškodnit.

Útočníci udeřili během snídaně

Bomby explodovaly v hotelech Ritz-Carlton a Marriott jen několik minut po sobě, kolem 7:45 místního času. Podle svědků bomby zřejmě explodovaly v přízemních restauracích obou hotelů, které byly zrovna plné snídajících hostů. Nejprve vybuchla nálož v hotelu Marriott, zhruba pět minut poté se ozvala exploze z nedalekého Ritz-Carltonu. Podle nejnovějších informací policie údajně našla u hotelu Marriott také jednu nevybuchlou nálož.

Svědek výbuchu:

„Všude na zemi byla těla, jednomu z nich chybělo břicho, bylo to hrozné.“

Záchranné práce jsou v plném proudu a není vyloučeno, že bilance obětí bude dále stoupat. Zdravotníci hlásí desítky zraněných, z nichž nejméně 13 tvoří cizinci. Podle českého velvyslance v Indonésii Pavla Řezáče nejsou na aktuálním seznamu raněných Češi. Identifikace těl obětí stále probíhá, dosud se podařilo určit totožnost občana Nového Zélandu.


Indonéští představitelé podezřívají ze spáchání atentátů organizaci Jemaah Islamiyah, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida. Jemaah Islamiyah na hotel Mariott zaútočila již před šesti lety. Tehdy při explozi zahynulo 12 lidí. Skupina stála v roce 2002 také za pumovými útoky na indonéském ostrově Bali. V Indonésii žije nejvíce muslimů na světě.

Anglický fotbalový klub Manchester United zrušil exhibiční zápas, na který měl do Jakarty přijet přístí týden. Fotbalisté měli bydlet právě v hotelu Ritz-Carlton.

Následky exploze v Jakartě
Zdroj: ČT24