Čínský špion kradl v USA materiály o vesmírném programu

Santa Ana - Federální soud ve Spojených státech usvědčil čínského analytika, který dřív pracoval pro americkou společnost Boeing, z takzvané hospodářské špionáže. Tung-fan Čchun byl shledán vinným mimo jiné z krádeže citlivých materiálů týkajících se amerického vesmírného programu.

„Pan Čchun byl agentem Číny více než 30 let,“ oznámil federální soudce. Bývalého zaměstnance amerického producenta letadel Boeingu shledal soudce vinným v šesti bodech obžaloby z ekonomické špionáže, které zahrnovaly obvinění z krádeže 300 000 stránek citlivých dokumentů, mezi nimiž byly také informace o vesmírném programu amerických raketoplánů a nosných raket. O trestu by měl soud rozhodnout do 24. července.

Prokuratura obvinila třiasedmdesátiletého Čchuna, že využil svou více než třicetiletou kariéru u společnosti Boeing ke krádežím důležitých materiálů. Mezi dokumenty nalezenými v Čchunově domě byly například informace o palivovém systému nosných raket, které měli zaměstnanci každý den po skončení pracovní doby zamykat do trezoru. Firma do palivového systému během pěti let investovala 50 milionů dolarů.


Obhajoba připustila, že její klient ve svém domě sice uschovával důležité materiály, nezneužíval je ale ke špionážní činnosti. Prokuratura prý navíc nedokázala, že by Čchun některé ze získaných dokumentů skutečně poskytl Číně.

Vláda Spojených států schválila usnesení o ekonomické špionáži v roce 1996, aby zabránila krádežím informací ze společností, které se zabývají vývinem vesmírných či vojenských technologií. Mezi zeměmi, které USA podezřívaly z ekonomické špionáže, figurovala také Čína. Od schválení zákona bylo šest případů ekonomické špionáže ve Spojených státech urovnáno mimosoudně.

Čchun pracoval u vojenské společnosti Rockwell International, kterou Boeing koupil v roce 1996. Podle prokuratury sloužil Čchun jako špion pro Čínu od sedmdesátých let, kdy do společnosti vstoupil. Propuštěn byl v roce 2006, kdy jej začali vyšetřovat agenti FBI.

Vydáno pod