Papež si zlomil pravé zápěstí, musel na operaci

Řím - Papež Benedikt XVI. utrpěl lehkou zlomeninu pravého zápěstí, když upadl ve svém prázdninovém sídle. Musel proto dnes navštívit pohotovost v nemocnici ve městě Aosta na severu Itálie. Oznámil to mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. Dvaaosmdesátiletý papež vstoupil do nemocnice bez pomoci. Podle agentury ANSA, která se odvolala na nemocniční zdroje, se podrobil rentgenu pravého zápěstí, kde lékaři konstatovali lehkou zlomeninu.

Papež byl po rentgenu pod celkovou lehčí narkózou operován. Ještě
předtím podrobili lékaři papeže vzhledem k jeho věku komplexní kontrole.

Vatikán oznámil, že papež ráno jako obvykle sloužil mši, pak posnídal a poté se vypravil do nemocnice. Nehoda se stala ve čtvrtek večer, když upadl ve svém pokoji. Tento zdroj, který citovala agentura ANSA, vyloučil, že se Benediktovi udělalo v noci špatně, a proto upadl. Podle zpravodaje televize SKY TG24 papež uklouzl, když vycházel z koupelny. 

Papež je pravák, a proto mu zlomenina zřejmě bude vadit, zejména při jeho
oblíbené kratochvíli, hře na klavír.

Papež bude mít dovolenou ještě deset dní

Benedikt XVI. zahájil svou letní dovolenou v horské chatě poblíž vesničky Les Combes di Introd v kraji Valle D'Aosta v pondělí. Stráví tam dva týdny a pak se odebere do svého letního sídla, apoštolského paláce v Castel Gandolfo.

Benedikt XVI. se do Valle D'Aosta vrací už po třetí. Pobýval zde v letech 2005 a 2006. Dovolenou tu trávil také jeho předchůdce Jan Pavel II., a to hned devětkrát.