Obama Afroameričanům: Vláda naše děti do země zaslíbené nedostane

New York - Americký prezident Barack Obama při svém čtvrtečním projevu ke stému výročí založení nejstarší americké organizace na obranu občanských práv řekl, že Afroameričané by měli vzít životy do svých rukou a neměli se tolik spoléhat na vládní pomoc. Řeč na slavnostní večeři Národního sdružení pro povznesení barevného obyvatelstva (NAACP) byla první, ve které se Obama po svém zvolení americkým prezidentem zaměřil na problematiku menšin a rasovou otázku.

Podle Obamy pociťují dodnes diskriminaci menšiny v USA, včetně Afroameričanů, Latinoameričanů, muslimských Američanů a homosexuálů. Za své životy a komunity však musí převzít zodpovědnost. „Vládní programy naše děti do země zaslíbené nedostanou - potřebujeme nový přístup,“ uvedl Obama.

Americký prezident dále řekl, že afroamerické komunity přijaly za vlastní soubor omezení a očekávají jen málo od světa a od sebe samých. To se prý musí změnit, rodiče by měli povzbuzovat své děti, aby si kladly vysoké cíle, aby se chtěly stát vědci a inženýry, doktory a učiteli, soudci nejvyššího soudu a prezidenty, a ne jen basketbalisty nebo rappery.

„Musíme našim dětem říci: “Ano, když jste Afroameričané, je větší pravděpodobnost, že budete vyrůstat uprostřed zločinu a gangů. Ano, když žijete v chudinské čtvrti, budete čelit výzvám, které někteří z bohatých předměstí neznají. To ale není důvod, proč mít špatné známky, to není důvod, proč chodit za školu, to není důvod, proč se vzdát vzdělání a odejít ze školy,„“ prohlásil Obama, který vzpomněl svou matku, bez níž se prý jeho život mohl vyvíjet úplně jinak.

Obama také ocenil hrdinskou statečnost vůdců černošského hnutí za občanská práva, jejichž oběti „stály na začátku cesty, která mě sem přivedla“.