Endeavour se spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Mys Canaveral - Americký raketoplán Endeavour se úspěšně spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Na svých internetových stránkách o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Posádka raketoplánu je na šestnáctidenní misi. Mimo jiné na ISS dopraví poslední části japonského modulu Kibo, který usnadní experimenty ve vesmíru.

Spojení se stanicí se uskutečnilo v 19:47 SELČ. Průchod mezi raketoplánem a stanicí se otevře zhruba za dvě hodiny, až sedm astronautů na palubě raketoplánu zkontroluje, zda se někde nevyskytly netěsnosti. Na ISS pak poprvé v její historii bude třináctičlenná posádka.

Endeavour odstartoval k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v noci ze středy na čtvrtek SELČ. Záběry kontrolních kamer odhalily po opuštění odpalovací rampy odpadnutí několika asi patnácticentimetrových proužků svrchní části izolace palivové nádrže, které poté narazily do tepelného štítu stroje. NASA snímky analyzuje, první odhady ale hovořily o tom, že poškození by nemělo být vážné. Další poznatky o míře poškození by měly vyplynout ze záběrů, které NASA získala při dnešním přibližovacím manévru raketoplánu k ISS.