NASA mění z opatrnosti oběžnou dráhu ISS

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se rozhodl zvýšit oběžnou dráhu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) asi o jeden a půl kilometru, a to z opatrnosti. Tento manévr má zajistit, aby se do blízkosti stanice nedostal jeden z objektů, které v prostoru kolem Země zůstávají jako důsledek lidského dobývání vesmíru.

„Víme o přítomnosti tohoto objektu již několik dní. Předmět nevyvolává žádné znepokojení a k tomuto manévru přistupujeme pouze jako k preventivnímu opatření,“ oznamuje NASA. Současně upřesňuje, že ISS bude zvednuta dnes kolem 02:30 SELČ o jednu míli (1,6 km), a to proto, aby se objekt nedostal do přílišné blízkosti stanice. K manévru budou využity motory raketoplánu Endeavour, který u ISS zakotvil v pátek.

NASA neupřesnila, o který předmět jde, uvedla pouze, že tento úlomek je zaregistrován v seznamu vesmírných objektů lidského původu pod číslem 84180. Změna trasy ISS není nic výjimečného, protože vesmírný prostor v blízkosti Země zaplňují tisíce obdobných pozůstatků po dobývání vesmíru.

Letos 12. března musela trojice astronautů obývajících dočasně ISS stanici vyklidit a přemístit se do vesmírné lodi Sojuz, protože hrozilo nebezpečí kolize s částí motoru jednoho z někdejších satelitů. I v tomto případě ale NASA oznámila, že jde o „pouhé bezpečnostní opatření, protože pravděpodobnost střetu je minimální“.

Vydáno pod