Island podal přihlášku na členství v EU

Reykjavík - Island podal v pátek u švédského předsednictví Evropské unie a u Evropské komise přihlášku na členství v EU. Stalo se tak den po odhlasování tohoto kroku islandským parlamentem. Přihlášku má ještě oficiálně předat islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová svému švédskému protějšku Fredriku Reinfeldtovi. Termín tohoto setkání zatím nebyl stanoven, poznamenal mluvčí islandské vlády, která si dělá naději na integraci země do EU v roce 2012.

Sigurdardóttirová chce podle dřívějších zpráv oficiálně požádat o vstup do EU 27. července při schůzce ministrů zahraničí sedmadvacítky.

Islandský parlament se ve čtvrtek těsnou většinou vyslovil pro to, aby se země ucházela o vstup do EU. Vstup země do unie však podle agentury AFP ještě budou muset schválit obyvatelé v referendu po ukončení přístupových rozhovorů s Bruselem.

Vláda v čele se sociálními demokraty považuje členství své země v evropském bloku za jedinou možnost, jak dlouhodobě stabilizovat islandské hospodářství, které tvrdě postihla světová finanční krize. Konzervativní opozice s tím nesouhlasí a tvrdí, že Island by měl chránit své vlastní zájmy. Požadovala pro tento krok uspořádání referenda.

Až do loňska byla podpora vstupu do EU na Islandu nízká. Nicméně kolaps tamního bankovního sektoru podkopal důvěru lidí v islandský bankovní systém. Islandská koruna se propadla, nezaměstnanost a inflace prudce vzrostly. Reykjavík musel požádat Mezinárodní měnový fond o pomoc až ve výši 10 miliard dolarů.

Vydáno pod