Italský mafiánský klan dostal 400 let vězení

Řím - Bezmála 400 let vězení dostalo v pátek 45 členů italského mafiánského klanu Lo Piccolo. Někteří si za mřížemi posedí až dvacet let. Klan se věnoval hlavně vydírání obchodníků a dalších podnikatelů, kteří mu museli platit výpalné. Odsouzeni byli šéfové klanu včetně dvou bratrů Lo Piccolových i vymahači výpalného. Soud také poprvé přiznal odškodné civilním žalujícím stranám.

K trestu šesti měsíců vězení byli navíc odsouzeni čtyři obchodníci, kteří v rozporu se skutečností popírali, že výpalné platili, a tak napomáhali k trestnému činu. Pátý obchodník dostal šestnáct měsíců za křivé svědectví.

Člen vládní komise proti vydírání Giosué Marino označil proces za významný krok vpřed v boji proti organizovanému zločinu. Podnikatelům, kteří stále považují „pizzo“ (výpalné) nikoli za překážku k podnikání, ale za součást nákladů, která ho umožňuje, vyslal podle něho soud jasný signál, jak je důležité hlásit všechny požadavky na vyplácení „poplatku za ochranu“.

Vybírání výpalného od obchodníků a podnikatelů je na italském jihu a zvlášť na Sicílii stále velmi rozšířené. Palermská prokuratura odhaduje, že ve městě ho mafii platí až 80 procent obchodníků. V posledních letech se ale množí případy, kdy se podnikatelé mafiánům vzepřou a jejich vyděračské praktiky oznámí.

Klan Lo Piccolových vedl až do svého loňského zatčení Salvatore Lo Piccolo, považovaný za dědice „bosse bossů“ Bernarda Provenzana, zatčeného po 42 letech skrývání se před policií v roce 2006.