Při cestě na jih čekají řidiče kolony a rozmary počasí, v Srbsku shořel český autobus

Vídeň/Řím/Bělehrad - Automobilisty mířící přes Švýcarsko nebo Rakousko na jih čekají o víkendu komplikace. V některých německých spolkových zemích začaly prázdniny a lze očekávat přesun řady německých řidičů s rodinami do jihoevropských letovisek. Na rakouské dálnici A10 před Tauernským tunelem měřila dopoledne fronta automobilů 27 kilometrů a řidiči čekali až čtyři hodiny. Dopravní situaci v alpských oblastech komplikuje nejen hustý provoz, ale také počasí.

V noci se tvořily až 1,5hodinové fronty v Gotthardském tunelu ve Švýcarsku. Fronta aut tam měřila 12 kilometrů. Na místě ležel ráno sníh a švýcarský autoklub vydal pro řidiče doporučení, aby obuli zimní pneumatiky. Gotthardský tunel, třetí nejdelší na světě, je částí trasy vedoucí ze severu Německa - přístavního města Hamburku až na Sicílii. Také tauernská dálnice je severojižní spojnicí mezi Německem a Itálií se Slovinskem a Tauernský tunel je jedním z nejfrekventovanějších tunelů v Rakousku.

Hlavním důvodem komplikací na silnicích je skutečnost, že prázdniny začaly v německých spolkových zemích Berlín, Hamburk, Meklenbursko-Severní Pomořansko a Šlesvicko-Holštýnsko. Prázdniny začínají také v Lucembursku a částech Nizozemska.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)

Řidičům dělá starosti i počasí, Evropu trápí lijáky a vítr

Dopravní situaci v alpských oblastech komplikuje nejen hustý provoz, ale také počasí. V tyrolských Alpách také napadl sníh, řidiči museli použít zimní řetězy. V nadmořské výšce 1800 metrů leží až 20 centimetrů sněhu.

V Korutanech silný déšť způsobil sesuvy půdy, platí zde povodňový stav. Nedaleko Salcburku strhly sesuvy půdy auto, jeden člověk byl lehce zraněn. Se záplavami bojuje také Štýrsko. Rakouské úřady odpoledne prohlásily jeho metropoli Štýrský Hradec oblastí zasaženou katastrofou. Vydatné deště a vítr řádí také v Itálii. Dva lidé tam zemřeli při sesuvu půdy a jednoho člověka spláchla velká mořská vlna. Hasiči čerpají vodu ze zatopených domů a odklízejí spadlé stromy.

Problémy jsou hlášeny od Ligurie na západě až po Benátsko na východě a Toskánsko na jihu. Některé okresní silnice musely být uzavřeny, problém je mimo jiné dostat se do známého rekreačního střediska Cortiny d'Ampezzo. Obtížnou noc s bouřkou a vichrem prožily také Janov, Milán a Trident, kde museli mnohokrát zasahovat hasiči. Přerušeno muselo být lodní spojení mezi Piombinem a ostrovem Elbou a mezi Livornem a ostrovy Capraiou a Gorgonou.

Bouře zachvátily Jaderské pobřeží v Chorvatsku a na ostrově Krku zabily maďarského rekreanta. V přístavu Zadar se kvůli bouři srazily dvě lodě, nikdo však nebyl zraněn.


Ve švýcarské Basileji byla kvůli stoupající hladině Rýna zastavena lodní doprava. Hladina řeky dosáhla kritické hranice 8,2 metru. Špatné počasí zaskočilo šestičlennou horolezeckou výpravu na nejvyšším evropském masivu Mont Blanku. Tři Litevci zemřeli při sestupu ve výšce asi 3300 metrů. Podle mluvčího horské služby z francouzského Chamonix ztratil jeden z horolezců rovnováhu a strhl další dva kolegy do hloubky 250 metrů.

Deště mají na svědomí také zřícení dvou domů na kraji bývalého povrchového uhelného dolu v německém Nachterstedtu. Pod budovami se ráno utrhl svah, načež se jedna sesula do hloubky 350 metrů celá a druhá byla zničena zčásti. Tři osoby se pohřešují.

V Srbsku shořel český autobus

V pátek večer shořel na dálnici v Srbsku český autobus, který mířil do Řecka. Nikdo z cestujících ani z osádky se nezranil. K nehodě došlo asi 100 kilometrů od Bělehradu. Autobus patřil cestovní kanceláři Jokratour z Rožnova pod Radhoštěm, příčinu požáru vyšetřuje policie. Všech 48 cestujících pokračovalo na poloostrov Chalkidiki náhradním autobusem.

  • Sníh v červenci zaskočil řidiče na rakouských dálnicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/994/99376.jpg
  • Sesuv půdy v německém Nachterstedtu autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/995/99443.jpg
  • Sesuv půdy v německém Nachterstedtu autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/995/99444.jpg
  • Český autobus shořel na dálnici v Srbsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/994/99389.jpg
  • Český autobus shořel na dálnici v Srbsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/994/99390.jpg