Mandela slaví 91. narozeniny, zazpívá mu Bruniová

Johannesburg - Nelson Mandela, první černošský prezident Jihoafrické republiky a symbol boje proti apartheidu, dnes slaví 91. narozeniny. Oslavuje se v Jihoafrické republice i v New Yorku, kde se na jeho počest uskuteční velký koncert. Mandela však narozeniny pro špatné zdraví oslaví doma.

Dlouholetý bojovník proti rasové segregaci stráví den svého jubilea s rodinou ve svém domě v Johannesburgu. Kvůli zdravotním problémům cestuje nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1993 jen výjimečně. Prostřednictvím své nadace však vyzval obyvatele celého světa, aby v den jeho narozenin konali dobré skutky.

Nadace vyzývá lidi na celém světě, aby se proto dnes věnovali 67 minut dobrovolnické práci. Číslo 67 odkazuje na počet let, které Mandela strávil bojem za rasovou rovnoprávnost v jižní Africe. Celých 27 let byl vězněn režimem apartheidu.

Oslavy u příležitosti Mandelových narozenin se dnes konají po celé Jihoafrické republice. V centru Johannesburgu se konají koncerty místních umělců i tvůrců ze sousedních afrických států. Jedním z nich je zpěvák Ayo. Největší akcí ale má být newyorský koncert, na kterém vystoupí takové hvězdy jako černošská zpěvačka Aretha Franklin, její mladší kolegyně Queen Latifah, ale i osobnosti, jako je první dáma Francie Carla Bruniová-Sarkozyová.