Hajlující trpaslík vyvolal v Německu rozruch

Norimberk (Německo) - Bavorská policie prověřuje jednoho z tamních umělců za vytvoření zahradního trpaslíka se zvednutou pravicí v duchu hitlerovského pozdravu. Chce zjistit, zda neporušil zákony zakazující používání nacistické symboliky a gest. Dílo se objevilo v galerii a část trpaslíků je také na prodej. Podle autora díla Ottmara Hörla jde ale jen o recesi a výsměch nacismu.

Pětatřiceticentimetrových pozlacených hajlujících tradičních německých figurek bylo vyrobeno sedm stovek a dílo bylo už loni k vidění také v Itálii a Belgii. Podle právníků nepůjde o trestný čin, pokud se podaří prokázat, že umělec zaujímá vůči nacismu kritický postoj. Za hajlování nebo používání nacistických symbolů jinak hrozí v Německu až tři roky vězení.

Hörl je mimo jiné také autorem žlutomodrého symbolu eura před Evropskou centrální bankou. Rozruch kolem svých trpaslíků nechápe. „Nacisté by mě popravili, kdybych v roce 1942 portrétoval 'nadřazenou rasu' jako skřítky,“ vrtí nevěřícně hlavou 59letý umělec. Jeho trpaslíci se představili loni v belgickém Gentu a v italském Bolzanu - všude se až dosud výstava obešla bez námitek. 

Nyní jsou tři stovky trpaslíků na prodej - po 50 eurech za kus. Zbylých 400 je stále k vidění v galerii v německém Aschaffenburgu.

Vydáno pod