Při zřícení stanu na festivalu Pohoda jeden mrtvý a desítky zraněných

Trenčín - Jeden mrtvý a 52 zraněných, z toho 15 těžce, tři zranění v kómatu. Taková je bilance zřícení stanu na účastníky hudebního festivalu Pohoda v Trenčíně. V době neštěstí byly ve stanu stovky lidí, příčinou nehody byla podle všeho bouřka a silný vítr. Počet obětí potvrdil i slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Mrtvý je 29letý Slovák, mezi lehce zraněnými jsou také dva Češi. Zranění jsou podle zpravodajky ČT většinou Slováci. Organizátoři festival předčasně ukončili.

Neštěstí se stalo kolem 15:30 během koncertu hiphopové skupiny AMO. Organizátoři krátce předtím návštěvníkům oznámili, že kvůli přicházející bouřce na tři hodiny festival přerušují. Diváci se pak před deštěm schovali i do velkého O2 stanu. Podle svědků se do něj opřel vítr, načež se konstrukce a plachta zřítily na lidi uvnitř. Sanitky rozvezly raněné do nemocnic v Trenčíně, Prievidzi, Piešťanech, Povážské Bystrici a Bojnicích.

Na festivalu se uvolnil ještě jeden stan, který byl také určen pro zábavu účastníků. Organizátoři zahájili evakuaci návštěvníků z trenčínského letiště, kterých bylo dnes dopoledne asi 33 tisíc. Evakuace probíhá bez paniky, nicméně podle zpravodajky ČT Olgy Bakové se tvoří kolony. Trenčínský dopravní podnik posílil kyvadlovou dopravu z areálu letiště, kde se festival konal.

Třináctý ročník festivalu Pohoda začal ve čtvrtek a měl skončit dnes večer. Vystoupily na něm známé kapely Basement Jaxx, Travis, česká zpěvačka Marta Kubišová či americká legenda Patti Smithová. Na osmi pódiích bylo pro návštěvníky přichystáno více než 130 hudebních i divadelních vystoupení.


Loni smrtelné neštěstí poznamenalo jiný slovenský hudební festival HARDfest v Jaslovských Bohunicích. Zemřeli při něm dva mladíci ve věku 17 a 18 let, na které spadly stromy. Další lidé byli zraněni.

  • Zřícení stanu na trenčínském festivalu Pohoda si vyžádalo jednoho mrtvého a 25 zraněných. autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/994/99400.jpg
  • Záchranáři zasahují na festivalu Pohoda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/995/99407.jpg