Clintonová zakončí návštěvu Indie jednáním s premiérem Singhem

Dillí - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes ukončí pětidenní návštěvu Indie jednáním s premiérem Manmóhanem Singhem a ministrem zahraničí S.M. Krišnou a američtí představitelé očekávají podpis americko-indické dohody umožňující prodej zbrojních technologií USA do Indie. K tomu ale Indie musí poskytnout záruky, že se dále nedostanou do třetích zemí, což vyžadují americké zákony.

Pokud se cesta pro vývoz amerických zbrojních technologií uvolní, umožní to americkým firmám vstoupit do soutěže o vybavení Indie 126 moderními bojovými stíhačkami. Tento nákup bude jednou z největších zbrojních transakcí na světě, který by mohl pomoci americkým firmám jako Boeing nebo Lockheed Martin.

Clintonová by měla projevit zájem o navázání strategického dialogu

Spojené státy také doufají, že Indie oznámí, že vyčlenila americkým firmám dvě místa k výstavbě jaderných elektráren. Pro americké společnosti je to obchod v hodnotě deseti miliard dolarů.

Šéfka americké diplomacie už na úvod své pětidenní cesty vyzvala Indii, aby se připojila k Washingtonu při podpoře pákistánského boje proti terorismu. V Bombaji pak uctila památku obětí tamních loňských útoků na luxusní hotely. Zároveň na Indii naléhala, aby se snažila snižovat své emise skleníkových plynů.