Astronauti na vesmírné stanici opravili rozbitou toaletu

Houston (USA) - Po únavném dni ve vesmíru si astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) mohou užít aspoň jedné pozemské vymoženosti: funkční toalety. Zatímco astronauti David Wolf a Thomas Marshburn měli dnes za úkol na Mezinárodní vesmírnou stanici uskladnit tři důležitá záložní zařízení, dali se další dva členové posádky do opravy toalety ruské výroby za 19 milionů dolarů, která je schopná recyklovat moč na pitnou vodu. Toto zařízení je na ISS od loňského listopadu.

V době její poruchy musela rekordně početná 13členná posádka využívat druhý staniční záchod, jenž se nachází v ruské části orbitálního komplexu a WC v raketoplánu Endeavour, který u ISS od pátku kotví. Možnou příčinou poruchy toalety bylo zahlcení jejího čerpadla. 

Technické problémy měla loni i původní, rovněž ruská toaleta, která byla v té době jediným záchodem na stanici. Vadnou pumpu odsávající moč se tehdy astronautům podařilo vyměnit. 

Toaleta na ISS se letos na jaře stala i předmětem stížností ruského astronauta. Stěžoval si, že kvůli handrkování politiků a pozemních pracovníků vesmírných agentur dostal doporučení, aby nepoužíval záchod Američanů.

Vydáno pod