Lesní požáry v Kanadě vyhnaly z domovů 17 tisíc lidí

Vancouver (Kanada) - Před dvěma mohutnými lesními požáry na jihozápadě Kanady uteklo nejmíň 17 tisíc lidí. Oheň zuří na dvou místech v provincii Britská Kolumbie, asi 300 kilometrů východně od Vancouveru. Dvě stovky hasičů nasadily do boje 10 vrtulníků a 8 letadel. Příčina požárů zatím není známá, v oblasti ale nebyly žádné bouřky. Záchranáři za požárem vidí člověka - ať už šlo o úmysl, nebo o nehodu. Plameny si dosud nevyžádaly žádné mrtvé ani zraněné.

Rozsáhlejší z požárů vypukl v sobotu v okolí města Kelowna v provincii Britská Kolumbie. Rychle se rozšířil na plochu 300 hektarů a zničil nejméně devět domů v rezidenční oblasti u jezera Okanagan. Druhý požár začal dnes asi o deset kilometrů dál a zatím zpustošil 100 hektarů porostu.

Podle hasičů zatím nic nenasvědčuje tomu, že by oba ohně spolu souvisely. Jejich příčina zatím není známa. Podle úřadů se na nich ale nejspíš podílela lidská činnost, protože v oblasti nebyly v poslední době zaznamenány bouřky s blesky, od nichž by se lesy mohly vznítit.

Požáry v Kanadě (zdroj: ČT24)

Komplikace pro hasiče představuje horko a vítr, který dál šíří plameny vyschlou krajinou. „Za celou dobu, co tu sloužím, jsem za požáru nezažil tak silný vítr, to nám práci strašlivě ztěžuje,“ postěžoval si náčelník hasičů Wayne Schnitzler.

Situaci zhoršuje především množství stromů, které loni uhynuly po napadení kůrovcem. Z toho důvodu jsou velmi citlivé na vznícení. V likvidaci plamenů ze vzduchu pomáhají vrtulníky. Úřady se obávají, aby oheň nepřerušil elektrické vedení, což by si vyžádalo evakuaci dalších zhruba 32 000 obyvatel z oblasti západně od Kelowny.

Kelowna je častým terčem turistů

Kelowna alias 160tisícové město je turistickým východiskem do rozlehlého údolí, dřevařským centrem a taky vinařskou oblastí. Předměstí se v posledních letech začala rozrůstat do okolních lesů. Právě tam je nejvíc ohrožených sídel. Platí v nich lokální výjimečný stav. „Lidé se cítí ohroženi a mají obavy. Myslíme na vás a děláme vše, co je v našich silách,“ uvedl Doug Findlater, starosta západní Kelowny.

Stejný region, ležící asi 400 kilometrů východně od Vancouveru, postihl rozsáhlý požár v roce 2003. Tehdy mu padlo za oběť přes 240 domů.

Vydáno pod