Jihoafrická republika se připravuje na testy vakcíny proti AIDS

Kapské Město (JAR) - Jihoafrická republika, která má přes pět milionů lidí nakažených virem HIV, začne klinicky testovat bezpečnost nově vyvinuté vakcíny proti AIDS. Podá ji 36 zdravým dobrovolníkům. Zkoušky už letos začaly taky na dvanácti dobrovolnících ve Spojených státech. Podle agentury AP je to první vakcína vyvinutá rozvojovou zemí.

Během deseti let vyvinula vakcínu univerzita v Kapském Městě za pomoci amerického Národního institutu zdraví (NIH). V Jihoafrické republice žilo loni asi 5,2 milionu lidí nakažených virem HIV, což je podle AP nejvyšší počet ze všech zemí světa. Nejhůře postižené jsou mladé Jihoafričanky: virem je nakažena třetina žen ve věku 20 až 34 let. V roce 1999 uvolnilo jihoafrické ministerstvo zdravotnictví pro výzkum vakcíny 250 milionů randů (téměř 570 milionů korun). Vláda také rozhodla směřovat vývoj preparátu na podtyp C viru HIV, který je na jihu Afriky nejrozšířenější. Vir HIV, který způsobuje ztrátu imunity člověka, má za následek propuknutí nemoci AIDS.

Odborníci se museli během vývoje vakcíny vypořádat s řadou nevědeckých prohlášení jihoafrických politických představitelů ohledně nákazy. V 90. letech minulého století tehdejší jihoafrický prezident Thabo Mbeki popřel spojitost mezi HIV a AIDS. Jeho ministryně zdravotnictví Manto Tshabalala-Msimangová zase vyslovila k lékům proti AIDS nedůvěru a doporučila užívat řepu a citrony.

Vydáno pod