Pentagon nařídil přezkoumat podmínky ve věznici v Bagrámu

Washington - Podmínky v afghánské věznici Bagrám přezkoumá americká armáda. A to z důvodu, aby se vyhnula posilování vlivu radikálního Talibanu v Afghánistánu. Tamní vězni od začátku července protestují proti své právní situaci a odmítají kvůli tomu i některé výhody, včetně návštěv příbuzných. List The New York Times dnes napsal, že předseda sboru náčelníků štábů Mike Mullen vydal podřízeným příkaz zacházet s bagrámskými vězni náležitým způsobem.

Věznice se nachází na stejnojmenné letecké základně severně od Kábulu a jsou v ní soustředěny osoby podezřelé z terorismu. V minulosti se hovořilo o mučení tamních vězňů, z nichž dva v roce 2002 zemřeli.

Revizí podmínek v Bagrámu byl pověřen generál Douglas Stone, který dostal podobný úkol v minulosti také v Iráku. Stone ve své zprávě, kterou mají k dispozici pouze vysocí důstojníci, doporučil oddělit islámské extremisty od vězňů s umírněnějšími názory. Dosud mezi vězni v tomto smyslu nebyl činěn rozdíl. Těm umírněnějším pak mají být nabídnuty výukové programy a také lekce o principech nemilitantního islámu.

Nová věznice pro extremistické muslimy

Dalším krokem USA by měl být finanční podíl na výstavbě nové věznice pro extremistické muslimy. Toto zařízení mají v budoucnu spravovat sami Afghánci. Americký program také počítá s odbornou přípravou afghánských prokurátorů, soudců a budoucích vězeňských strážců.

Na 600 vězňů je v Bagrámu zadržováno kvůli terorismu. Mají status nepřátelských bojovníků, což jim nedává nárok na právní zastupování. Protože jsou zadržováni na území aktivních bojů, odmítá jim armáda zaručit podmínky srovnatelné s podmínkami na základně Guantánamo na Kubě. Zadržení se po seznámení s důvodem zatčení mohou sami hájit, ale nemají možnost právní porady zvenčí.

Začátkem července zahájili vězni protest proti tomu, že je jim zamítán přístup k právníkům či k nezávislému vyšetřování. Odmítají trávit venku čas určený k rekreaci, návštěvy příbuzných i videofonní hovory, jež jim zařídil Mezinárodní výbor Červeného kříže.

  • Afghánští povstalci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/542/54167.jpg
  • Útok Talibánců autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28831.jpg
Vydáno pod