Britské aerolinky zavádějí kontroly kvůli prasečí chřipce, lékaři kritizují

Londýn - Britské letecké společnosti British Airways a Virgin Atlantic zavedly při odbavování cestujících kontrolu na onemocnění prasečí chřipkou. V případě, že zaměstnanci British Airways pojmou podezření, které nevyvrátí ani přivolaný lékař, mohou zabránit pasažérovi s podezřelými příznaky, aby do letadla nastoupil. Pomoci mu pak může jen potvrzení od jeho lékaře, že chřipku nemá. Asociace britských lékařů však takový krok považuje za zbytečný a neúčinný. Prasečí chřipka postihla Velkou Británii nejhůře z evropských zemí.

Představitel asociace britských lékařů Peter Holden tvrdí, že opatření zaváděné aerolinkami je „naprostý nesmysl“. Vyžadované lékařské potvrzení nemá ani cenu papíru, na kterém je napsáno, uvedl Holden s tím, že pasažér se může nakazit kdykoli mezi vydáním potvrzení a letištní kontrolou.

Zdravotnická doporučení rozčilila těhotné ženy

Kontroverze vzbuzuje i další britské instrukce, tentokráte pro cestující těhotné ženy. Zdravotnická služba na své webové stránce uvedla, že by se těhotné ženy měly vyhýbat místům, kde je hodně lidí pohromadě. Stejně tak dobročinná nadace pro matku a dítě s odvoláním na doporučení ministerstva zdravotnictví doporučila ženám, aby odložily početí na dobu po epidemii.

Obavy kolem těhotných vyvolalo úmrtí devětatřicetileté Ruptary Miahové nakažené prasečí chřipkou, která zemřela v Londýně těsně po porodu. Doporučení ministerstva zdravotnictví pobouřilo řadu těhotných žen, které zdůrazňovaly, že nemají na výběr a musejí každý den jezdit do práce přeplněným metrem.

Na prasečí chřipku v Británii zemřelo zatím 29 lidí. Rychle přibývá nemocných, jejichž počet úřady minulý týden odhadly na 55 000. Vláda také odhadla, že virus A(H1N1) by si mohl vyžádat v Británii během zimy až 65 000 obětí. Podle Světové zdravotnické organizace virus ve světě zatím usmrtil 430 lidí.

Těhotná žena
Zdroj: ČT24
Vydáno pod