USA a Indie uzavřely obrannou dohodu

Dillí - Indie a Spojené státy dnes uzavřely novou obrannou dohodu. Stalo se tak v poslední den návštěvy americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové v Indii. Podle úmluvy Indové odkoupí od USA moderní zbrojní technologie. Kromě toho se šéfce americké diplomacie podařilo uzavřít i řadu obchodních kontraktů, americké firmy například postaví v Indii hned dvě jaderné elektrárny. Jde o obrovskou zakázku asi za deset miliard dolarů.

Součástí obranné dohody jsou i indické záruky, že se americké zbrojní technologie nedostanou do třetích zemí. Washington bude navíc kontrolovat Dillí, zda skutečně využívá zbraně tak, jak stanovila smlouva.   

V následujících pěti letech chce Indie investovat obrovské peníze do modernizace armády. Většina armádního vybavení totiž pochází ještě ze Sovětského svazu. Indie chce hlavně nakoupit nejnovější stíhačky, na to by měla věnovat až třetinu rozpočtu pro modernizaci armády.

Indie a USA podespaly obrannou dohodu (zdroj: ČT24)

Tento nákup bude jednou z největších zbrojních transakcí na světě. Zájem o ni mají proto pochopitelně i americké firmy Boeing nebo Lockheed Martin. O zakázku se bude ucházet i několik evropských a jedna ruská firma.

Clintonová se dnes setkala i s indickým premiérem Manmóhanem Singhem, který podle ní přijal pozvání na státní návštěvu do Washingtonu. Ta by se měla uskutečnit 24. listopadu. Podle činitele z amerického ministerstva zahraničí se Singh stane vůbec prvním zahraničním politikem od nástupu Obamy do funkce, který přijede do USA na státní návštěvu, což dále podtrhuje význam vztahů s Indií.

Washington také apeloval na Indii, aby snížila emise skleníkových plynů a připojila se k boji proti klimatickým změnám. Dillí to odmítá kvůli dopadům na rozvíjející se průmysl.