Rušení Guantánama vázne

Washington - Důležitá zpráva o věznici Guantánamo, kterou si nechal vypracovat americký prezident Barack Obama, se o půl roku zpozdí. Dokument měl řešit další postup americké administrativy k osobám podezřelým z terorismu - v tomto americkém žaláři na Kubě je stále vězněno 240 z nich. Úředníci přesto zdůrazňují, že provoz věznice skončí v původně daném termínu 22. ledna 2010. Vládní skupina Obamovi zatím nabídla sérii provizorních doporučení. Doporučují například, aby byla v těch případech, kdy je to možné, vznesena obžaloba co nejrychleji. Podezřelí z terorismu také mají mít příležitost vznesená obvinění napadnout.

Nynější odklad je prý nutný, aby experti mohli americké vládě předat co nejucelenější doporučení a aby je mohli konzultovat se členy amerického Kongresu. „Chceme to udělat pořádně, ne dospět zase k mnoha rokům nejistoty v těchto otázkách,“ sdělil BBC nejmenovaný představitel vlády Spojených států.

Ze stejného důvodu dnes navzdory původním plánům nebyl předložen ani návrh druhé zprávy, jež se týká výslechů podezřelých a jejich možné přepravy do dalších zemí. Její předložení nabere dvouměsíční zdržení. Americká vláda ale trvá na tom, že navzdory zpoždění obou zpráv se věznici podaří uzavřít v termínu stanoveném Obamou. Vládní právníci nyní posuzují případ každého ze zadržovaných zvlášť.

Evropa americké vězně nechce 

Již v květnu stanovil Obama principy pro uzavření tábora, americká vláda také definovala pět možností pro zadržované osoby (viz grafika). Čtvrtý bod je ale problém, protože Spojené státy zatím nenašly dostatek spojenců, kteří by vězně převzali. K přijetí padesáti osob podezřelých z terorismu se evropské země staví spíše odmítavě.

Věznici na Guantánamu pro cizince, kteří jsou podle Američanů podezřelí z terorismu, zřídila bývalá vláda George Bushe po atentátech na newyorské Světové obchodní centrum z 11. září 2001. Na vrcholu války proti terorismu v ní bylo 775 bojovníků obviněných z vazeb na Al-Káidu nebo Taliban.

Přístup změnila až nová administrativa. „Už otcové zakladatelé stanovili, že se řídíme základními mravními principy nejenom v lehkých časech, ale i v těžkých dobách,“ podpořil zrušení Guantánama v lednu prezident Obama. Kvůli metodám vyslýchání vězňů i jejich zadržování bez řádných soudů totiž americkou věznici opakovaně kritizovali ochránci lidských práv.  

Americká představa budoucího přístupu k vězňům z Guantánama
Zdroj: ČT24