Za fotky nahých dětí hrozí českému turistovi v Chorvatsku osm let

Záhřeb - Až osm let vězení hrozí 50letému českému občanovi, kterého chorvatské státní zastupitelství v Rijece kvůli fotografování nahých dětí na plážích obžalovalo z narušování sexuální svobody a z mravnostního deliktu. Turistu chorvatská policie zatkla 9. července poté, co na jeho chování upozornili návštěvníci pláže. Muži hrozí až 5 let vězení. V případě, že by patřil do organizované skupiny, která s materiálem obchoduje, mohl by dostat až 8 let.

Muž podle obžaloby fotografoval děti na pláži Baška na ostrově Krk od 4. července do 9. července. Policisté u něho nalezli 2589 snímků nahých dětí ve věku od tří do šesti let. Podle serveru javno.com šlo o 37 dívek a tři chlapce.

Chorvatské úřady v den mužova zatčení českou policii o případu informovaly a požádaly ji o spolupráci, zejména o zjištění trestní minulosti zatčeného turisty. Podle mluvčí Úřadu Služby kriminální policie a vyšetřování Pavly Kopecké byl zadržený Čech na území České republiky v minulosti již stíhán. Nyní je v Rijece držen ve vazbě a státní zastupitelství podalo návrh na její prodloužení

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Zadržený muž si výslovně nepřál kontaktovat český konzulát ve Splitu. „Je právem každého českého občana, aby jeho domovský stát a ambasáda nebyly informovány o jeho případě. My v tuto chvíli do případu nijak nevstupujeme, pouze ho sledujeme,“ řekl český konzul Pavel Bednář. „My jsme připraveni pomoct každému českému občanovi v nouzi, ale musí on požádat zastupitelský úřad. V tomto případě to tak není,“ doplnil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Milan Řepka.

Chorvatsko
Zdroj: ČT24