Nestavte ve východním Jeruzalémě, vyzývají Spojené státy a EU Izrael

Jeruzalém - Spojené státy vyzvaly Izrael, aby zastavil plány na výstavbu dalších domů ve východním Jeruzalémě. Podle Washingtonu je to překážka mírového urovnání sporu mezi židovským státem a Palestinci. List Jerusalem Globe vyjádření USA kritizuje a v komentáři podporuje názor izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten konstatoval, že Izrael může v Jeruzalémě stavět kdekoli a že izraelská svrchovanost nad celým městem je nevyvratitelná. To se teď nelíbí Američanům, Rusům, ale i Švédům, kteří předsedají Evropské unii.

Jak ve Studiu ČT24 uvedl izraelský novinář Jehuda Lahav, předmětem sporu je výstavba židovské čtvrti pro 400 lidí ve východní části Jeruzaléma. Údajně jde o soukromý pozemek, nicméně výstavba by fakticky znamenala přerušení spojení mezi arabskými částmi města. Výstavbu financuje americký milionář Irving Moskowitz. Lahav a historik Stanislav Tumis se přitom nedomnívají, že by spor o výstavbu čtvrti zastavil mírový proces na Blízkém východě, nicméně jej zkomplikuje.

Švédské předsednictví Evropské unie dnes také vyzvalo Izrael, aby se zdržel „jakéhokoli provokativního postupu“ ve východním Jeruzalémě, a Francie oznámila předvolání izraelského velvyslance s cílem požádat Izrael, aby zastavil další kolonizaci této části města. K zastavení plánů výstavby dnes Izrael vyzvalo také Rusko.

Jehuda Lahav a Stanislav Tumis ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Izrael se východního Jeruzaléma zmocnil ve válce v roce 1967, anektoval ho a vyhlásil celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město. Palestinci ale ve východním Jeruzalémě spatřují hlavní město svého budoucího státu.

Izraelská výstavba ve východním Jeruzalémě a vůbec na palestinských územích je jednou z velkých překážek pro dosažení míru mezi Izraelci a Palestinci. Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy na Izrael naléhá, aby výstavbu zastavil. Americko-izraelské vztahy kvůli tomu ochladly.

V Jeruzalémě byla dnes zveřejněna studie, podle níž izraelská vláda pomáhá osadám na okupovaných územích mnohem víc než obcím ve vlastním Izraeli. Zatímco izraelské obce jako celek získávají od státu 34,7 procenta svých příjmů, u osad je to 57 procent. Na osady izraelská vláda věnuje 4,1 procenta rozpočtu, i když v nich bydlí jen 3,1 procenta Izraelců. Počet obyvatel osad prý roste třikrát rychleji než počet obyvatel vlastního Izraele.

Jan Fischer dnes zahájil třídenní návštěvu Izraele

Třídenní pracovní cestu do Izraele dnes zahájil český premiér Jan Fischer. Na programu má setkání s prezidentem Šimonem Peresem, premiérem Benjaminem Netanjahuem i návštěvu izraelského parlamentu. Na cestě ho doprovází také skupina českých podnikatelů.

Osada Nokdim na Západním břehu Jordánu
Zdroj: ČT24