Ozbrojenci se převlékli za ženy a zaútočili na afghánské úřady

Kábul - Několik sebevražedných komand Talibanu zaútočilo na sídla vládních úřadů ve východoafghánském Gardezu a Džalalábádu. Mezi terči útoku byl i úřad místního guvernéra. Hlášeno je zatím osm obětí. Nejméně dva z celkem 15 útočníků byli oblečeni v ženských burkách. Nová vlna útoků Talibanu na východě Afghánistánu přichází ve chvíli, kdy se americké síly snaží uštědřit povstalcům ránu v jejich hlavní baště na jihu země. Intenzivní boje ovšem na straně spojenců znamenají rekordní ztráty. Už teď je jasné, že červenec bude z tohoto pohledu pro mezinárodní síly dosud nejhorší.

„Pokud bychom teď odešli, padne Afghánistán do rukou Talibanu, což bude mít zdrcující dopad na tamní obyvatelstvo, zejména na ženy. Důsledky by nesl i Pákistán a s ním celá mezinárodní bezpečnost. Ve střední Asii by se rozšířil extremismus. Al-Káida by měla znovu volnou ruku - a jak víte, její ambice jsou globální,“ varoval generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Odcházející šéf NATO podle svých slov lituje, že se mu během pětiletého působení v čele aliance nepodařilo přesvědčit více členských zemí, aby upustily od svých podmínek a souhlasily s tím, že jejich vojáci budou nasazováni i do oblastí, kde se vytrvale bojuje.

Sebevražedné útoky v Afghánistánu (zdroj: ČT24)


Hlavní břemeno tažení proti Talibanu proto musejí nést Britové a Američané, kteří mají také nejvyšší ztráty. Spojené státy dokonce v pondělí oznámily, že kvůli válečné zátěži dočasně navýší počet vojáků ve svých ozbrojených silách o 22 tisíc.

„Toto dočasné navýšení nám umožní posílit počty lidí, které můžeme nasadit k plnění úkolů, jež naši velitelé považují za nejurgentnější. Nejde jen o to, někomu odlehčit, jde o to, znovu zmobilizovat naše úsilí v obou válkách, které vedeme. Musíme vytvořit vhodné zázemí k dokončení mise v Iráku, zatímco přenášíme hlavní úsilí do Afghánistánu,“ říká Mike Mullen, náčelník amerického generálního štábu.

Za širšími strategickými úvahami lze ale číst i nervozitu z posledního vývoje. Taliban nedávno například na východě Afghánistánu zajal amerického vojáka, což je od začátku operace Trvalá svoboda první takový případ. A Washington tvrdí, že pro jeho osvobození udělá, co bude možné.