Biden: Ukrajině nebude nikdo diktovat spojence

Kyjev - Právo Ukrajiny vybrat si spojence dnes v Kyjevě podpořil americký viceprezident Joseph Biden. Na tiskové konferenci po jednání s ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem také řekl, že USA nikomu nepřiznávají právo Ukrajině v tomto ohledu něco diktovat. Juščenko už na úvod setkání označil Ukrajinu za demokratický stát a zdůraznil, že země si vybrala "evropskou cestu". Analytici vnímají Bidenovu cestu na Ukrajinu jako projev podpory Washingtonu jejímu prozápadnímu kurzu.

Ukrajina od takzvané oranžové revoluce v roce 2004 usiluje o užší vztahy se Západem včetně členství v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. Rusku se ukrajinská snaha o členství v NATO nelíbí. Juščenko vyslovil přání, aby se rusko-ukrajinské vztahy vyvíjely konstruktivním způsobem a aby se Spojené státy podílely na financování modernizace ukrajinské plynovodní sítě, kterou označil za integrální součást evropského trhu s plynem.

Biden ve středu zavítá do Gruzie, která rovněž očekává ujištění, že trvá americká podpora její snaze o vstup do Severoatlantické aliance.