Po 305 letech vstoupil na půdu Gibraltaru španělský ministr

Gibraltar - Na Gibraltaru se přepisují dějiny. Po více než 300 letech navštívil britskou kolonii na jihu Pyrenejského poloostrova člen španělské vlády. Španělský ministr zahraničí se tu setkal se svým britským protějškem a s gibraltarským vrchním ministrem. O španělských nárocích na sporné území během rozhovorů ale raději pomlčel.

Miguel Angel Moratinos vstoupil na gibraltarskou půdu jako vůbec první španělský ministr od roku 1704, kdy území o rozloze necelých 7 kilometrů čtverečních obsadili Britové. Moratinos sem přijel jednat o větší spolupráci v oblasti soudnictví a životního prostředí. 

Přelomová schůzka se přitom málem neuskutečnila. Gibraltar pobouřila nová směrnice Evropské unie o životním prostředí. Podle ní totiž všechny vody obklopující takzvanou Skálu patří Španělsku. Britové si nárokují tři námořní míle v okolí Gibraltaru. Spor se podařilo urovnat až minulý pátek. „Vztahy jsou lepší než v minulosti, ale v některých otázkách jsme se zasekli,“ připustil ale gibraltarský vrchní ministr Petr Caruana.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)


Ministři se proto dnes raději vyhnuli sporné otázce správy Gibraltaru. Španělé sice přepustili skalní výběžek v Utrechtském míru roku 1713 Britům, od té doby ale Madrid podnikl mnoho pokusů získat strategicky důležité místo kontrolující vstup do Středozemního moře zpět. „Gibraltar patří Britům, protože ho dobyli. Jenže podle Španělska jim dobytí území nezaručuje právo na vládu nad ním. To je hlavní důvod napětí,“ vysvětluje Jose Maria Ridao, bývalý španělský diplomat a spisovatel.

Madrid už dřív navrhl, aby Španělsko a Británie spravovali Gibraltar společně. Londýn souhlasil. Jenže 28 tisíc obyvatel kolonie plán několikrát v referendu odmítlo.

Gibraltar obývají makakové.
Zdroj: ČT24