Na ruských poštách budou agenti otevírat zásilky

Moskva - Obhájci lidských práv kritizují nový zákon, který usnadní ruským bezpečnostním službám kontrolovat osobní zásilky. Na poštovních úřadech mají být zřízeny zvláštní místnosti, kde budou úředníci včetně agentů tajné služby otevírat korespondenci lidí podezřelých z porušování zákona. Podobně má být monitorována elektronická pošta a telefonní hovory. Podle kritiků jde o protiústavní opatření, ruská vláda tvrdí, že má jen pomoci boji s kriminalitou.

Ve zvláštních místnostech vybavených kamerami budou ruští úředníci, případně i agenti Federální bezpečnostní služby otevírat podezřelé zásilky. Vláda to zdůvodňuje tím, že kvůli obavám z ekonomické krize hrozí sociální nepokoje, kontrola pošty by tak měla odhalit případné přípravy protestních akcí. Minulý týden Rusko také zřídilo střediska pro monitorování sociálních nepokojů, ve kterých budou pracovat pozorovatelé. Ti budou analyzovat zprávy o sociálním napětí, které pak předají vládě.

Proti tomuto kroku se ihned zvedla vlna kritiky ze strany organizací pro ochranu lidských práv. „Tato poslední opatření jsou novou kapitolou na cestě Ruska k totalitnímu státu. Stále se zavádějí další trestní a represivní opatření, úřady využívají krize jako výmluvy pro zpřísnění policejních postupů,“ varoval Jurij Zarachovič z amerického analytického ústavu Jamestown Foundation.

Vladimír Votápek ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Šéfka moskevské pobočky helsinské skupiny Ljudmila Alexejevová zase tvrdí, že inspekční místnosti jsou zástěrkou a umožní bezpečnostním službám hrabat se beztrestně v soukromé korespondenci. Jak ve Studiu 6 uvedl bývalý český diplomat v Rusku Vladimír Votápek, takové opatření přitom není překvapivé.