V Libanonu zmařili přípravu teroristických útoků

Bejrút - Vojenská rozvědka Libanonu zadržela 10 Arabů. Jsou podezřelí z přípravy teroristických útoků na jednotky OSN na jihu země a taky na cíle v zahraničí. Muži byli zřejmě napojeni na organizace al-Káida a Fatah-al-Islám. Podle BBC většina podezřelých nepochází z Libanonu, ale z arabských států.

V armádním prohlášení se tvrdí, že muži plánovali pomoci utéct teroristům zadržovaným v největším libanonském palestinském zajateckém táboře Ain al-Helweh.

UNIFIL (United Nations Interim Force in Libanon)

Jednotky UNIFIL vznikly nařízením Rady Bezpečnosti OSN v roce 1978, měly dohlédnout na to, aby se Izraelci poté, co napadli Libanon, stáhli zpět na své území.

Po skončení druhé libanonské války v létě roku 2006 pak Rada bezpečnosti rozhodla o tom, že tyto jednotky budou na jihu Libanonu pomáhat armádě kontrolovat hranice. Jednotky také zajišťují bezpečnost humanitárních pracovníků, aby měli bezpečný přístup k civilnímu obyvatelstvu.

Rozvědka navíc oznámila, že se podezřelí snažili napojit na extremisty z organizace Fatah-al-islám. Jejich cílem prý bylo zorganizovat v Libanonu útoky mířené do zahraničí a vytvořit teroristickou skupinu, která by sledovala jednotky OSN zvané UNIFIL a armádu, na které by pak také následně spáchali útoky. Jednotky OSN hlídají od roku 1978, kdy Izrael napadl Libanon, společné hranice.

V Libanonu se v poslední době potýkají s islamistickými extremisty. Skupina Fatah al-Islám předloni sváděla dlouhé boje s armádou v severolibanonském městě Tripolis. Armáda radikály zdolala až po třech měsících. Bylo přitom zabito 220 členů skupiny, 171 vojáků a 47 civilistů.