Prasečí chřipka už zabíjela i ve střední Evropě

Budapešť - Střední Evropa má první případ úmrtí na prasečí chřipku. Na náhlý zápal plic zemřel minulou středu 41letý Maďar. Přítomnost viru chřipky A(H1N1) v jeho těle byla prokázána až při pitvě. Podle Ference Faluse z maďarského ministerstva zdravotnictví trpěl pacient chronickými obtížemi srdce a plic, které mohly průběh chřipky ztížit. Muž prý přesto nevyhledal lékařskou pomoc. Jde o první potvrzenou oběť viru ve střední Evropě, všechna dosavadní úmrtí dosud hlásily Velká Británie a Španělsko.

Jak upřesnil zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, první maďarská oběť prasečí chřipky zemřela na ulici. S největší pravděpodobností si 41letý muž přivezl nákazu ze zahraničí. Neměl horečku ani nevyhledal předem lékařskou pomoc. Nikdo z jeho rodiny se virem neinfikoval. Maďarsko eviduje 37 osob nakažených novou chřipkou, která se v zemi poprvé objevila koncem května. Dnes bylo zaznamenáno sedm nových případů. Většina pacientů měla podle Faluse mírné příznaky a jen dvě osoby musely být hospitalizovány.

Podobná situace je i v Česku, kde se nemocí nakazilo 32 pacientů. I u nás měli všichni pacienti jen mírný průběh nemoci. V Evropě se nemocí nakazilo podle posledních údajů Evropské komise přes 17 tisíc lidí, z nichž 33 jí podlehlo. Čtyři úmrtí potvrdilo Španělsko a 29 Británie, která je nejhůře postiženou evropskou zemí.

Na celém světě zabila prasečí chřipka už přes 700 lidí, včera to oznámila Světová zdravotnická organizace. Odmítla ale poskytnout globální statistiku o počtu nakažených osob. Virus A(H1N1) se podle ní ve světě šíří ve srovnání s jinými epidemiemi nebývalou rychlostí. Postižené země agentuře OSN hlásí nejzávažnější registrované případy a úmrtí potvrzená laboratorními zkouškami. WHO minulý týden uvedla, že virus nelze zastavit a že všechny země budou potřebovat očkovací látku. Doporučila také, že by země mohly zpomalit šíření viru tím, že by uzavřely školy.