Rozpory v íránských konzervativních kruzích - viceprezident už se nelíbí ajatolláhovi

Teherán - Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, aby odvolal čerstvě jmenovaného prvního viceprezidenta Esfandíjára Rahíma Mašáího. Podle agentury AP je to známka neshod v íránských konzervativních kruzích, k nimž patří všichni tři jmenovaní. Mašáí není mezi konzervativními duchovními příliš oblíben, před dvěma lety se totiž při návštěvě Turecka zúčastnil představení, na němž tančily ženy, což striktní interpretace islámu zakazuje. Loni zase v Teheránu uspořádal představení, na němž rovněž vystupovaly ženy.

Zpráva o Mašáího rezignaci se objevila už v neděli, tedy dva dny po jeho uvedení do funkce, sám Mašáí ji ale hned v pondělí na své internetové stránce popřel. Írán má 12 viceprezidentů, přičemž ten první z nich má největší moc a v prezidentově nepřítomnosti předsedá schůzím vlády. Ahmadínežád, za nímž Chameneí stál v červnových prezidentských volbách, se zatím Mašáího vzdát odmítá. Spolu je pojí příbuzenské svazky, protože se Mašáího dcera provdala za prezidentova syna. 

Íránská opozice, která nesouhlasí s oficiálním spočtením volebních hlasů a chtěla si vymoci vypsání nových voleb, nyní zpochybňuje legitimitu íránské vlády. Při povolebních protestech zahynulo 20 lidí a stovky osob byly zatčeny. Právník několika z nich Sáleh Níkbacht dnes uvedl, že není schopen spojit se se dvěma zatčenými opozičními vůdci a že ani neví, v jaké věznici jsou a kdo je zatkl. Zatím se s nimi nesešli ani příbuzní. Oba patřili ke stoupencům největšího Ahmadínežádova soupeře ve volbách Míra Hosejna Músávího. Právník také sdělil, že se nemůže spojit ani s dalším klientem, jímž je íránsko-kanadský novinář Maziar Bahari. Pracoval pro časopis Newsweek, pro nějž měl informovat o volbách. Zatčen byl také v červnu.

Vydáno pod