Ukrajinský generál Pukač zatčen za vraždu novináře Gongadzeho

Kyjev - Na Ukrajině zatkli zřejmě vraha novináře Heorhije Gongadzeho. K účasti na zločinu se přiznal bývalý vysoký představitel tajné služby. Tvrdí, že příkaz k vraždě přišel od tehdejší vlády v roce 2000. V Kyjevě to oznámila Bezpečnostní služba Ukrajiny, která je zodpovědná za ochranu státu. Oleksij Pukač byl zatčen v úterý v noci ve střední části Ukrajiny. Vyšetřovatelé uvedli, že se přiznal k podílu na únosu a vraždě Gongadzeho.

Celý případ sleduje ukrajinský prezident. Vyjasnění okolností jeho smrti bylo jedním z hlavních hesel v jeho volební kampani. Podle slov tiskové mluvčí ukrajinského prezidenta Iriny Vannikové schválil prezident Juščenko zprávu ředitele Bezpečnostní služby Ukrajiny o uvalení vazby na Oleksije Pukače.

Jméno Gongadze je na Ukrajině symbolem boje za svobodu slova

Pravděpodobný vrah novináře Gongadzeho nalezen (zdroj: ČT24)

Heorhij Gongadze založil první internetové noviny Ukrajinská pravda. Ve svých článcích kritizoval poměry v zemi za vlády prezidenta Kučmy a politiky nešetřil. Byl přímý, ironický a drzý. V roce 2000 zmizel beze stopy. Později se našlo jeho tělo bez hlavy. Gongadze byl umlčen ve věku 31 let. „Podle vyšetřovatelů byl Pukač hlavní organizátor a vedl skupinu důstojníků, která novináře unesla a on osobně ho zabil,“ řekl Vanniková. 

Generál Pukač potvrdil, že vraždu novináře si objednali vysocí představitelé státu. Jména ale neprozradil. Loni byli odsouzeni tři bývalí ukrajinští policejní důstojníci ke 12 a 13 letům vězení. Gongadzeho rodina si ale myslí, že hlavní viníci jsou pořád na svobodě. Zavraždění Gongadzeho a dalších novinářů bylo jednou z příčin „oranžové revoluce“ a změny režimu na Ukrajině v roce 2004.