USA údajně zabily při náletu na Pákistán syna Usámy bin Ládina

Islámábád - Při jednom z letošních raketových útoků amerických bezpilotních letounů na severozápad Pákistánu byl patrně zabit syn šéfa teroristické sítě Usámy bin Ládina Saad. Informaci přinesla americká rozhlasová stanice NPR s odvoláním na americkou špionáž. Není jasné, zda byl Saad v době útoku někde poblíž svého otce. Podle dostupných informací mu bylo necelých třicet let a byl aktivním příslušníkem al-Káidy, ale ne jedním z jejích hlavních hráčů.

Do Pákistánu zřejmě Saad bin Ládin, prominentní postava v pokoutních vztazích mezi Íránem a teroristickou sítí al-Káida, odjel poté, co strávil řadu let v domácím vězení v Íránu, uvedl nejmenovaný činitel americké špionáže. V Pákistánu ho možná zabila raketa při jednom z amerických náletů, a to s pravděpodobností 80 až 85 procent, dodal činitel.

Saad nebyl příliš významný, terčem se stal náhodou

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Podle jeho slov nebyl Saad bin Ládin dost významný, aby se sám stal terčem náletu. Jen byl „v nesprávnou dobu na nesprávném místě“. Tajné služby také přiznávají, že třicetiletý Saad nepatřil do vedení al-Káidy a ani pro organizaci nebyl nepostradatelný - nejde o velký úlovek, byl spíš malou rybou s velkým jménem. Analytik CIA zároveň uvedl, že Američané věří smrti Saada. Současně však dodal: „Ale jak tomu bývá v podobných případech, kdy nemáme DNA nebo jiné důkazy, nemůžeme si být úplně jistí.“

Saad byl třetím synem Usámy bin Ládina. Ovšem není možné zjistit, kolik měl ještě sourozenců. Podle některých zdrojů má jeho otec až 25 dětí se čtyřmi ženami. Většina z nich se na dráhu terorismu nevydala. Saad ale už jako dvanáctiletý následoval otce do exilu v Súdánu a pak do Afghánistánu. Poslední roky zřejmě strávil v Íránu v domácím vězení za přípravu dalších útoků. Do Pákistánu měl přijet v prosinci 2008. Nikdo ovšem neví, jestli ho Teherán propustil, nebo uprchl.


Ládinův syn měl rozsáhlou působnost

Saad bin Ládin se podílel na teroristických útocích například v Tunisu, Maroku, Saúdské Arábii či Afghánistánu. Jím vycvičení a řízení sebevražední atentátníci od dubna 2002 zabili desítky lidí. 

Od září loňského roku znásobily americké síly útoky bezpilotních letounů na severozápad Pákistánu. Zaměřují se při nich na cíle spojené s Talibanem a al-Káidou v oblastech sousedících s Afghánistánem. USA provedly zhruba 50 náletů a zabily při nich asi 470 lidí.

  • Usáma bin Ládin zdroj: Internet http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/405/40442.jpg
  • Zatykač na Usámu bin Ládina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1005/100435.jpg
  • Radikální bojovník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/289/28832.jpg