Bulharsko má ode dneška novou vládu, zaměří se na boj s korupcí

Sofie - Bulharsko dnes uvedlo na světlo světa novou vládu, představil ji vítěz červencových voleb Bojko Borisov. Premiér do kabinetu pozval několik reformních politiků. Finance svěřil ekonomovi světové banky a spravedlnost bude mít na starosti státní žalobkyně s evropským renomé. Borisov proslul jako trenér bulharské reprezentace v karate, nekompromisní šéf policie nebo sofijský starosta. Borisov zřejmě vytvoří menšinový kabinet s podporou tří pravicových stran. Se svou novou vládou chce Borisov v Bulharsku zlikvidovat korupci, zastavit ekonomickou recesi a zlepšit vztahy s Evropskou unií.

Borisov si po pádu komunismu v zemi založil bezpečnostní agenturu, která se věnovala také ochraně známých osobností. K jejím klientům patřil i bývalý komunistický vládce Bulharska Todor Živkov. Velkou popularitu si získal i tím, že osobně vedl zásahy proti pašerákům drog a zločineckým gangům, které přepadávaly auta.

Bojko Borisov

„Ti, kteří kradou, by se měli začít bát… Zloději půjdou do vězení.“

V Bulharsku se dnes představí nová vláda (zdroj: ČT24)

V roce 2005 Borisov zazářil v politice, když s přehledem vyhrál volby do čela metropole Sofie. O rok později založil stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska, která dvakrát zvítězila v eurovolbách a teď své vítězství potvrdila i v hlasování do národního parlamentu.