Nejsem svatý, reaguje Berlusconi na skandál s prostitutkou

Řím - Italský premiér Silvio Berlusconi v reakci na zveřejnění výňatků ze své údajné konverzace s placenými společnicemi prohlásil, že není svatý. Jde o jeho první reakci na další skandál kolem jeho údajných styků s luxusními prostitutkami. "Nejsem svatý, to jste pochopili," řekl během zahájení stavby dálnice, která spojí Brescii s Milánem. Italský týdeník L˙Espresso počátkem týdne přinesl audionahrávky z konverzace, kterou údajně měl šéf vlády s jednou z placených společnic Patrizií D'Addariovou. Ta tvrdí, že Berlusconiho dvakrát navštívila v Římě a strávila s ním noc.

V úterý časopis zveřejnil nahrávky, na nichž se luxusní prostitutka táže, zda šéf vlády používá prezervativy. Ve středu deník La Repubblica, který patří ke stejné mediální skupině jako L˙Espresso, přepsal zvukové nahrávky konverzace publikované na internetových stránkách týdeníku. Premiérův právník zpochybnil autentičnost nahrávek a označil je za výplod fantazie.

Dvaačtyřicetiletá D'Addariová je jednou z hlavních postav, kolem nichž se točí vyšetřování, v němž však Berlusconi není z ničeho obviněn, týkající se placených společnic, které se za úplatu účastnily večírků u Berlusconiho na účet podnikatele obviněného z korupce v jihoitalském Bari. D'Addariová uvedla, že si své rozhovory se zákazníky vždy nahrává a předala je soudcům pověřeným vyšetřováním.

Telefonát Josefa Kašpara (zdroj: ČT24)

Mediální skupina L˙Espresso dnes oznámila, že na Berlusconiho podala žalobu pro pomluvu. Šéf vlády totiž obvinil deník La Repubblica, který do ní patří, z podvratného útoku a vyzval podnikatele, aby ji bojkotovali a přestali jí zadávat reklamu. Levicová La Repubblica vede proti Berlusconimu již dva měsíce kampaň, v níž se ho snaží donutit, aby se zodpovídal ze svého soukromého života, zejména z údajného vztahu s nezletilou dívkou a ze styků s luxusními prostitutkami, které tvrdí, že se zúčastnily jeho večírků ve vilách v Římě a na Sardinii.

Antonello Zappadu, noční můra Berlusconiho

V Itálii v těchto dnech také vyšla kniha Antonello Zappadu, noční můra Berlusconiho. Autorem je italský fotograf, který pořídil slavné snímky z Berlusconiho vily, na nichž je údajně zachycen i nahý bývalý český premiér Mirek Topolánek. Námětem knihy jsou okolnosti, za jakých byly snímky pořízeny. Zappadu při prezentaci řekl, že snímky jsou teď v bezpečnostní schránce v Kolumbii.

Zappadu řekl, že v letech 2007 a 2008 nafotil kolem 5000 fotografií dění v Berlusconiho vile Certosa na Sardinii. Jejich obsah neupřesnil, ale řekl, že Berlusconi není na žádné z nich v choulostivé situaci.

Antonello Zappadu
Zdroj: ČT24/ČTK