Požár ohrožoval francouzskou Marseille, stále sužuje sever Španělska

Paříž - V noci na dnešek zdevastoval rozsáhlý požár u jihofrancouzského města Marseille 1 100 hektarů vesměs křovinatých a lesních porostů. Místním požárníkům se nad ránem podařilo dostat oheň pod kontrolu a zabránit jeho dalšímu šíření. Živel si nevyžádal žádné oběti na životech, více než 300 Francouzů však muselo být evakuováno ze svých domovů. Oheň sužuje také Španělsko. To dnes požádalo sousední země o pomoc v boji proti požárům, které ohrožují rozsáhlé oblasti v Aragonii a v Katalánsku na severu země.

Nejhorší požár ve Francii za poslední tři roky vypukl ve středu odpoledne v lokalitě Carpiagne při neopatrné střelbě na vojenském cvičišti využívaném příslušníky cizinecké legie. „Je naprosto nepřijatelné, že armáda provádí takovou činnost v takovém období,“ prohlásil policejní prefekt tamějšího departementu Michel Sappin. Také požár z loňského léta byl podle něj způsoben vojenskou střelbou.

„Oheň, jak už víte, vznikl na nedalekém vojenském cvičišti, kde právě probíhaly manévry. Od střelby se vzňaly zdejší suché porosty. Zodpovědného velitele cvičení už ministr obrany postavil mimo službu,“ prohlásil starosta Marseille Jean-Claude Gaudin.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Hasiči zůstávají nadále v pohotovosti

Pěti stovkám nasazených hasičů se podařilo lokalizovat ohnivý živel krátce po půlnoci. S příchodem denního světla byla navíc opět nasazena cisternová letadla a vrtulník, které polévají zejména obytné oblasti. Požárníci jsou v úseku o délce asi osmi kilometrů nadále v pohotovosti kvůli nepolevujícímu silnému větru, který by mohl plameny bez dozoru šířit dál. Očekává se nicméně, že vichr večer nebo nejpozději v pátek ráno poleví.

Podle hasičských zdrojů nebylo nakonec vážněji poškozeno žádné stavení. Plameny lehce olízly několik desítek domů, jejichž obyvatelé se do nich po noční evakuaci začali postupně vracet.

Úřady musely kvůli požáru evakuovat také mimo jiné 120 lidí z místního domova důchodců a 90 ze střediska pro hendikepované osoby. Všichni byli přestěhováni do tří tamějších škol a dvou sportovních hal. Hlídáním evakuovaných domů před rabováním a uvolňováním cesty pro hasiče bylo pověřeno 135 policistů.

Během hašení požáru utrpěl jeden z požárníků lehké popáleniny, další dva byli lehce přiotráveni kouřem, stejně jako dva policisté. Štiplavý kouř byl cítit v celé Marseille.

Ve Španělsku si oheň vyžádal životy hasičů

Vysoké teploty a velmi silný vítr ztěžují práci asi 500 hasičům, kteří za pomoci 18 letadel se živlem zápolí. Oheň si v úterý vyžádal životy čtyř hasičů v Katalánsku a dnes v Aragonii přišel o život řidič hasičského vozu, který se s ním zřítil do propasti.
Španělské úřady v regionu evakuovaly 1 500 lidí, včetně 130 dětí z letního tábora. Od počátku týdne zničily požáry především v Aragonii a v Katalánsku přes 9 000 hektarů porostu.

Hořelo i v Řecku a na Sardinii

Nejméně dva mrtvé si vyžádaly lesní požáry, které zachvátily italský ostrov Sardinie. Další člověk se podle záchranářů pohřešuje. Hořelo hlavně na severu středomořského ostrova. Na likvidaci požárů bylo dnes nasazeno i devět požárních letadel. Boj hasičům ztěžuje horký vzduch z Afriky, kvůli němuž teploty na Sardinii dosahují až 46 stupňů Celsia.

Hořelo i na řeckém ostrůvku Evia, asi 55 kilometrů severně od Athén, žádné obytné domy ale zasaženy nebyly a hlášeni nejsou ani žádní zranění.

  • Požár u Marseille autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1003/100266.jpg
  • Požáry ve Španělsku autor: AP, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1004/100349.jpg
Vydáno pod