Rusko chce zabránit opětovnému vyzbrojení Gruzie

Moskva - Rusko přistoupí ke "konkrétním opatřením", aby zabránilo Tbilisi v opětovném vyzbrojení. Moskva toto stanovisko učinila za návštěvy amerického viceprezidenta Joe Bidena v Gruzii. Loni v srpnu totiž Rusko svedlo s Tbilisi krátkou válku o separatistickou oblast Jižní Osetie.

Moskevské reakce na americké aktivity v tomto kavkazském státě, který usiluje o členství v NATO, jsou často přehnané. Tuto oblast totiž považuje za svou sféru vlivu. Washington chce naopak zdůraznit, že jeho snahy o sblížení s Ruskem nepůjdou na úkor prozápadních spojenců z někdejšího Sovětského svazu.

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Grigorij Karasin vyjádřil „hluboké obavy“ ze zbrojních aktivit Gruzie, které prý některé země dodávají zbraně ruské či sovětské výroby. Zároveň pohrozil, že s takovými státy Moskva utlumí či pozastaví vojenskou a ekonomickou spolupráci.

Grigorij Karasin

„Budeme nadále znemožňovat vyzbrojení režimu Saakašviliho.“

I když žádný konkrétní stát Karasin nezmínil, již dříve Rusko kritizovalo Ukrajinu, že Gruzii prodala zbraně, které prý Tbilisi použilo během loňských bojů s Moskvou. Ruský představitel také varoval před skrýváním vojenských dodávek pod pláštík humanitárních programů.

V loňském roce se Tbilisi pokusilo obnovit moc v separatistické Jižní Osetii. Moskva na gruzínskou ofenzivu odpověděla vysláním svých vojsk. Gruzie střet s Ruskem prohrála, v návaznosti na to vyhlásily Jižní Osetie a další odštěpenecká republika Abcházie nezávislost na Tbilisi.