Evropu trápí vedra, ve Vídni zažili tropickou noc

Vídeň/Budapešť - Tropická vedra dnes zasáhla střední a jižní Evropu. V Maďarsku kvůli horku platí omezení rychlosti na železnici, ve Vídni o půlnoci naměřili 26 stupňů, u Bodamského jezera se rtuť teploměru skoro celou noc držela na 28 stupních. Horka trápí také Slovensko, Srbsko a Itálii, ve Španělsku a Francii komplikují práci hasičům, kteří zápasí s rozsáhlými požáry. Hořelo i na řeckém ostrůvku Evia asi 55 kilometrů severně od Atén a nejméně dva mrtvé si dnes vyžádaly lesní požáry, které zachvátily italskou Sardinii.

Ve Waidhofenu an der Ybbs dnes naměřili 37 stupňů Celsia, odpoledne bylo na nejteplejším místě země skoro 38 stupňů. K rakouskému teplotnímu rekordu 39,7 stupně, který byl naměřen v korutanském Dellachu v červenci 1983, tomuto městu nicméně zbýval více než stupeň. Ve Vídni turističtí průvodci museli horkému počasí přizpůsobit trasy prohlídek. Častěji vodili turisty do kostelů nebo do sklepení historických domů a posílali je do klimatizovaných kaváren. V císařském zámku Schönbrunn se nesměla otvírat okna, aby se dovnitř nedostal prach z cestiček, které kolem této památky vedou.

Na západě Německa nebo na jihu Polska dnes dosahovaly teploty až k pětatřiceti stupňům Celsia, v Maďarsku se na Balatonu čeká prudký vítr, který může dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Policie lidem, kteří si půjdou zaplavat, radí, aby se nevydávali daleko od břehu.

Itálie hlavní vlnu teplejšího počasí očekává v pátek. Úřady vydaly upozornění pro desítku měst, kde mohou teploty dosáhnout až 38 stupňů. Jsou mezi nimi kromě jiných Neapol a Catanie i metropole Řím, kde se očekává 36 stupňů Celsia. Na jihu Itálie, na Sicílii a na Sardinii, by teploty mohly dosáhnout až 40 stupňů, ve vnitrozemí Chorvatska dnes bylo 38 stupňů Celsia.