Východoněmecká města se vylidňují - ženy odcházejí na západ

Berlín - I dvacet let po pádu Berlínské zdi odcházejí z východoněmeckých měst a obcí lidé na západ. Jedno z center hutního průmyslu Eisenhüttenstadt například už ztratilo třetinu obyvatel. Západ nabízí lepší práci, studium i učební obory, a to obzvlášť pro ženy. Ty proto odcházejí hledat štěstí jinde a Eisenhüttenstadt podle slov svého starosty Rainera Wernera postupně vymírá. Na 100 mužů mezi 18 a 30 lety připadá jen zhruba 80 mladých žen.

Eisenhüttenstadt, původně Stalinovo město, vznikl roku 1953 na zelené louce, na počest sovětského diktátora. Měl to být socialistický ráj, 20 let po pádu komunismu ale stále nedokáže překročit stín minulosti. Radnice marně láká do nově opravených domů. Sanace centra, které je současně kuriózním socialistickým skanzenem, stála 70 milionů eur. Téměř čtvrtina bytů je přesto prázdná, říká zpravodajka ČT Hana Scharffová.


Hlavním zaměstnavatelem v Eisenhüttenstadtu jsou stále železárny, které pro mladé ženy práci nemají. Nedostatek žen má ale i další vedlejší dopad. Skoro každý pátý muž tam nemůže založit rodinu a jejich frustrace se často přelévá do pravicového extremismu. Ženy přitom většinou volí umírněně. A kde jejich hlasy chybí, tam se extremisté snáze prosadí. Ultrapravicoví republikáni tak už šest let zasedají v městské radě a nejúspěšnější stranou jsou tu postkomunisté.

Městská rada v Eisenhüttenstadtu
Zdroj: ČT24