Podezřelí z korupce v New Jersey a New Yorku skončili v rukou policie

New York - Rozsáhlý případ podezření z korupce a praní špinavých peněz řeší policie v severoamerických státech New Jersey a New York. Pozatýkala 44 lidí, mezi nimi i tři starosty tamních měst, několik dalších politiků a židovských rabínů. Pomocí sítě nadací, například ze Spojených států, Švýcarska a Izraele, za poslední dva roky údajně vyprali tři miliony dolarů. Někteří rabíni jsou podezřelí i z nelegálního obchodu s lidskými orgány.

Počet zatčených je vysoký i v New Jersey, ve kterém se od roku 2001 ke korupci přiznalo, nebo z ní bylo usvědčeno 130 veřejných činitelů. „Problém s korupcí v New Jersey je jedním z nejhorších, ne-li nejhorším v celé zemi,“ řekl Edward Kahrer z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). „Korupce je rakovina, která ničí hlavní hodnoty tohoto státu.“ 

Základem pro úspěch vyšetřování byl informátor, kterému se podařilo proniknout do kriminálního prostředí a infiltrovat skupinu rabínů, kteří prali peníze. Jejich síť sahala z New Jersey a New Yorku až do Izraele. Za celou dobu fungování sítě jí údajně prošly desítky milionů dolarů.

Korupce byla rozšířená a vše prostupující (zdroj: ČT24)

Mezi obviněnými z korupce jsou například starosta Hobokenu Peter Cammarano, který údajně vzal úplatky ve výši 25 tisíc dolarů, nebo starosta Ridgefieldu Anthony Suarez. Jedním z obžalovaných je newyorský rabín Levy Izhak Rosenbaum, který se údajně za 160 tisíc dolarů snažil prodat ledvinu.