Při prudkých bouřích v Polsku zahynulo nejméně sedm lidí

Varšava - Při prudkých bouřích, které ve čtvrtek večer postihly několik oblastí Polska, zahynulo nejméně sedm osob a 45 dalších utrpělo těžká zranění. Dle polské soukromé televizní stanice TVN24 už počet obětí stoupl na osm, ale tuto bilanci zatím úřady nepotvrdily. Lidé umírali v Dolním Slezsku na jihozápadě Polska, ve Velkopolském vojvodství na západě a v Lodžském vojvodství v centrální části země. Jednou z obětí byla 24letá těhotná žena, která jela se svými dvěma dětmi autem. Děti utrpěly zranění. Bouře napáchaly škody i jinde po střední Evropě, v Česku přišli o život dva lidé, v Německu jeden.

Dva lidé přišli o život v Dolním Slezsku na jihozápadě Polska, dva ve Velkopolském vojvodství na západě a tři v Lodžském vojvodství v centrální části země. Lidé umírali, když na ně spadly stromy, když je zasáhl blesk nebo elektrický proud. Jeden muž se utopil poté, co jeho loďku na jezeře převrátil vítr.

„Lidi usmrtily především padající stromy, ale také blesky nebo proud z drátů vysokého napětí, které strhal k zemi silný vítr,“ uvedl pro ČT Petr Vavrouška z Českého rozhlasu. Vítr dosahoval na mnoha místech Polska rychlosti 100 kilometrů za hodinu.

Několik míst zůstává bez elektřiny, přerušena byla i doprava

Polští hasiči vyjížděli k více než 4000 zásahům. Počet raněných se navíc může zvyšovat. Jen v Legnici v Dolním Slezsku v městském parku popadaly stromy na pět lidí. Skončili v nemocnici, kam přišlo také více než dalších 30 osob s poraněními. Následky bouřek odklízí více než 12 tisíc polských hasičů.

Stejně jako v Česku byla přerušena doprava na desítkách silnic a několik míst zůstává bez elektřiny poté, co silný vítr přetrhal dráty vedení. Narušen je provoz i na několika železničních tratích. Další předpověď počasí je již příznivá, bouře a déšť podobných rozměrů by se neměly opakovat.

Popadané stromy komplikují dopravu na Slovensku

Kvůli popadaným stromům a následné poruše zabezpečovacího zařízení byla přerušena na Slovensku železniční doprava mezi Bratislavou a Kúty. Tento úsek je součástí tahu do Česka. Vlaky nejezdí ani z Bratislavy do Vídně přes Marchegg. Ve slovenském hlavním městě nyní na uvolnění trati čekají dva rychlíky, a to z Budapešti do Berlína a souprava z Budapešti do Prahy. Úseky z Bratislavy do Kútů a do Vídně se zřejmě podaří zprovoznit nejdříve kolem poledne.

Ničivé bouře a kroupy řádily i v Německu a Rakousku

Také velké části Německa zasáhly ve čtvrtek večer a v noci na dnešek ničivé bouře. Jeden řidič při nich zahynul, když v prudkém dešti ztratil kontrolu nad vozem a narazil do dálničního svodidla. V Severním Porýní - Vestfálsku blesky zapálily několik domů, v Cáchách kroupy zničily střechu supermarketu. Také v Bavorsku vítr strhával střechy, v přístavišti v Pasově hliníková střecha přistála na dvou lodích a šesti autech. Dvě osoby při tom utrpěly lehké zranění. V Meklenbursku - Předním Pomořansku na východě země strom spadl na auto mladého muže, jeho poranění nebylo vážné.

Nepřízeň počasí si vyžádala několik zraněných i v Rakousku. Bouře řádila v Salcburku, Horních i Dolních Rakousích i ve Vídni. Tisíce hasičů musely odklízet ze silnic naplaveniny a popadané větve a stromy, pumpovat vodu ze zaplavených sklepů nebo stavět provizorní střechy na domech, kde je vítr strhl. Podle rakouského rozhlasu a televize blesky v alpské zemi uhodily celkem 12 000krát. Na Dunaji ve Vídni - Döblingu do břehu narazila výletní loď, nikomu z 250 cestujících se nic nestalo. V jednu chvíli bylo v Rakousku bez elektřiny téměř 50 tisíc domácností, během dopoledne se ale většinu poruch podařilo opravit.

  • Následky bouře v Polsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1006/100553.jpg
  • Bouřka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/966/96596.jpg
  • Krupobití v Rakousku autor: AP, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1006/100529.jpg