Britští vědci zkoumají příznivé účinky čokolády. Hledají dobrovolnice

Norwich - Britští vědci z univerzity ve městě Norwich hledají pro svůj projekt 40 dobrovolnic, které by jedly každý den po dobu jednoho roku čokoládu. Cílem výzkumu je zjistit vliv hořké čokolády na snížení rizika srdečních onemocnění. Speciální hořkou čokoládu pro projekt vytvořili belgičtí výrobci čokolády. Dobrovolnice, které ji budou ve jménu vědy konzumovat, musí být nekuřačky mladší 76 let, musí být po menopauze a mít cukrovku druhého typu, uvedl deník Daily Telegraph.

Vědci věří, že čokoláda s vysokým obsahem rostlinných flavonoidů, které se nacházejí v kakau a sóje, může u diabetiček po menopauze snížit riziko srdečních chorob.

„Pokud bude projekt úspěšný, půjde o první krok k nalezení nové cesty, jak zlepšit život lidí se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění,“ řekl Peter Curtis z norwichské univerzity.

Vybrané ženy budou vyplňovat dotazníky o svém životním stylu, čekají je odběry krve a moči a ultrazvukové snímání tepen. Vědci tak budou moci sledovat, zda konzumace čokolády přispěla k nějakým zdravotním změnám.

Minulý rok se projektu zúčastnilo asi 150 dobrovolnic, které zanedlouho podstoupí poslední zdravotní testy. Jejich výsledky ukážou, zda se u žen změnily hodnoty krevního tlaku a hladiny cholesterolu, které patří k hlavním ukazatelům stavu srdce.