Svržený honduraský prezident se opět chystá do vlasti, tentokrát autem

Tegucigalpa - Po měsíci v exilu se svržený prezident Hondurasu Manuel Zelaya chce podruhé pokusit o návrat. Podle agentury Reuters už v pátek večer našeho času dorazil autem k hranicím své země s Nikaraguou. Zprostředkovaná jednání o řešení krize v Hondurasu mezitím selhala. První pokus Zelayi dostat se do Hondurasu vzduchem nevyšel. Armáda totiž na začátku července zablokovala přistávací plochu letiště.

Nyní se tedy svržený prezident Manuel Zelaya vrací domů po zemi. Věří, že mu vojáci na hranicích ustoupí, až ho uvidí osobně. K hranicím Hondurasu se vydal terénním autem z nikaragujské metropole. „Zítra se na hranicích pokusíme o dialog. Budeme se snažit o celonárodní dohodu a obnovení míru a demokracie, kterou tolik potřebujeme,“ prohlásil svržený honduraský prezident.

Úřadující prezident Roberto Micheletti dnes reagoval nařízením lidem podél hranice s Nikaraguou, že nesmějí vycházet do ulic. Zákaz vycházení platí do soboty do šesti ráno místního času, aby „byl udržen mír“. Ve zbytku Hondurasu byl zákaz vycházení stanoven od půlnoci do 04:30 ráno.

Zelaya opět míří do Hondurasu (zdroj: ČT24)

Zelayu doprovází jeho rodina, venezuelský ministr zahraničí a také mnozí jeho stoupenci. Další na něj čekají v Hondurasu. Prozatímní vláda se ale jejich setkání snaží zabránit zákazem vycházení. Zelayovi navíc stále hrozí zatčením hned, jak vstoupí na honduraskou půdu. „Je to právní otázka. Soudy vydaly příkaz k zatčení. Pokud se toto nařízení změní, budeme o tom včas informováni,“ prohlásil Saul Hueso, zástupce ministra bezpečnosti Hondurasu.

USA ani OAS návrat nepodpořili 

Do této chvíle honduraskou krizi nevyřešily ani návrhy kostarického prezidenta Oscara Ariase, který zprostředkoval jednání obou stran. Arias navrhuje návrat Zelayi za jasných podmínek, kterými jsou sestavení vlády národní jednoty a předčasné prezidentské volby. Ani tři kola jednání ale nevedla k dohodě. Arias proto chce problém předat Organizaci amerických států (OAS), která je přesvědčená o legitimnosti Zelayova mandátu. Generální tajemník OAS José Miguel Insulza ovšem vyzval Zelayu, aby nevyhledával konfrontaci a vrátil se k jednacímu stolu.

Hillary Clintonová, ministryně zahraničí USA

„Stále jsme vyzývali obě strany, aby se vyvarovaly jakýchkoliv provokativních akcí. Snaha prezidenta Zelayai překročit hranici je nezodpovědná.“ 

Na nový pokus sesazeného honduraského prezidenta rovněž reagovali Spojené státy. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová jeho pokus o návrat označila za „nezodpovědný“ a vyzvala všechny strany k dohodě. „Stále jsme vyzývali obě strany, aby se vyvarovaly jakýchkoliv provokativních akcí. Snaha prezidenta Zelayai překročit hranici je nezodpovědná,“ uvedla Clintonová. „Nenapomáhá širším snahám o obnovení demokratického a ústavního pořádku v Hondurasu,“ dodala.

Zelaya byl svržen poté, co honduraský nejvyšší soud nařídil jeho zatčení,
protože ignoroval příkaz ke zrušení plánovaného referenda, jež mělo
rozhodnout o prodloužení prezidentského mandátu. Vojáci namísto zatčení
Zelayu vypudili ze země. Parlament následně jmenoval nového dočasného
prezidenta.

Příznivci svrženého prezidenta vyšli do ulic.
Zdroj: ČT24